200 invånare har intervjuats om inkludering

Intervjuerna är i hamn i Emilkraftens förstudie kring integrationsfrågor. Nu ska en arbetsgrupp jobba vidare med resultatet.

Robert Glader, verksamhetsledare för Emilkraften.

Robert Glader, verksamhetsledare för Emilkraften.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-10-10 22:00

Föreningen och medborgarkontoret Emilkraften, arbetar med landsbygdsutveckling. Föreningen har tidigare tilldelats 300 000 kronor av Eksjö kommun för att göra en förstudie kring integration, om det finns behov och utmaningar och vad olika aktörer i så fall kan göra för att människor ska integreras.

Basen i förstudien är en medborgardialog där en arbetsgrupp intervjuat både medborgare och olika instanser.

– Vi har intervjuat över 200 invånare i Mariannelund, Ingatorp, Hjältevad och Bruzaholm, säger Emilkraftens verksamhetsledare Robert Glader. 

Man har försökt få en så stor bredd som möjligt vad gäller de personer och verksamhetsföreträdare som intervjuats.

– Vi har försökt få med så många olika personer vi kunnat, då vi vill ha perspektiv från olika håll. Vi gör fortfarande intervjuer om någon vill tycka till, förklarar han.

– Det finns saker som behöver förbättras samtidigt som det finns en stor öppenhet och förståelse att folk kommer hit.

De närliggande orterna Kråkshult och Bellö. Borde inte de också vara med?

– Det kan vara så, säger Robert Glader, men förklarar att man valt de orter där man haft en större inflyttning av människor från andra länder.

Han berättar att man fått in cirka tusen perspektiv vid intervjuerna.

– Ett exempel är behov av mötesplatser där alla invånare och inte bara en grupp möts. Många tycker språket är nyckeln till integration. Det är ingen kioskvältare men kan man inte språket så blir det ett hinder i samhället. Väldigt många har lyft att skola och föreningsliv är jätteviktiga i arbetet. Nedskräpning är ett av flera andra perspektiv, nämner han.

En arbetsgrupp håller på att bildas för att arbeta vidare med olika teman. I gruppen ska invånare, politiker, polis och tjänstemän från offentliga verksamheter ingå. Robert Glader, representerar uppdragsgivaren.

Fyra träffar är planerade under hösten innan förstudien rapporteras och avslutas.

Vad händer sedan? Blir inte förstudien bara en dyr papperstiger?

– Jag hoppas det blir en tiger som uppmanar folk att jobba vidare med frågorna. Jag känner att det finns ett stort engagemang och vilja hos både allmänhet och myndigheter att lösningar ska hittas. Sen kommer vi alltid till ett verkligt läge där man ska söka pengar. Men vi ska undersöka möjligheterna och jag tror det finns finansieringsmöjligheter då integrationen är i stort fokus, säger Robert Glader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!