15 år sedan polisstationen lades ner

15 år har gått sedan polisstationen i Mariannelund lades ner. Än längre sedan den var polisbemannad. Härom dagen var dock stationen åter full av poliser.

Tage Dunberg jobbade i Mariannelund en kort period på 1950-talet.

Tage Dunberg jobbade i Mariannelund en kort period på 1950-talet.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-05-21 08:00

Härom dagen blev Mariannelund minst sagt välrepresenterat när det gäller poliser, då polisens veteraner i länet förlade en årlig träff till orten. I klubben finns ett 60-tal pensionärer varav cirka 35 med respektive deltog i utflykten. Deltagare kom från hela länet och däribland fanns det de som tjänstgjort vid den aktuella polisstationen i Mariannelund. Under dagen blev det av naturliga skäl en del minnen som dryftades.

– Jag minns att Mats Lindqvist var lite trött en förmiddag så han la sig på bristen i duschrummet. Han började snarka så högljutt att jag var tvungen att stänga dörren ifall någon kom in, säger Mariann Kahn Antonsson som skötte receptionen från 1987 till 1998.

På den tiden skedde kommunikationen via polisradio, som vem som helst kunde lyssna av. Mats Lindqvist minns en gång när man skulle ha personalfest och hade beställt alkohol till ett lokalt ombud.

– Receptionisten ropade ut att det inte fanns det vi beställt och vi svarade att vi då fick ta vanligt brännvin. Det var något vi fick höra på bygden ett tag efteråt, skrattar Mats Lindqvist.

Lindqvist tjänstgjorde i Mariannelund mellan 1980 och 1996. Tage Dunberg som arbetade sommaren 1957 och en månad 1958 har varit flitig att föra dagbok. Han berättade bland annat hur dåvarande föreståndaren Otto Forsell tog med honom för att ta en tjuvjägare på bar gärning.

– Vi gick upp två på natten och väntade i Hesslebyskogen. Vi hörde en lättviktare som vi visste han hade och sen small det. Men uppdraget misslyckades jägaren visste en annan väg ut ur skogen.

Evert Alf som arbetade mellan 1971 och 1982 i Mariannelund berättade att man då hade en stor personkännedom.

– Man nästan visste vem som gjort något, mot idag då brottsligheten är mer mobil och även internationell, beskriver han.

Han tror att utvecklingen inom polisorganisationen varit nödvändig.

– Buset har alltid legat före och brottsligheten är inte bara knuten till en ort. Men den personkännedom vi hade då går inte få idag, säger han.

Som mest jobbade två polisassistenter och en inspektör på polisen i Mariannelund, samtliga som varit placerade på orten som poliser var män. Polisstationen i Mariannelund byggdes 1931. Polisbemanningen togs bort 1996 men reception och förhörs- och förvaringsmöjligheter fanns kvar ytterligare en tid. Stationen lades ner 2004. Idag används lokalerna som klubblokal för HSOK.

Gamla jobbarkompisar. Mats Lindqvist och Marianne Kahn Antonsson.
Gamla jobbarkompisar. Mats Lindqvist och Marianne Kahn Antonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!