Budgetdebatt blev lugn när budgeten klubbades

Årets budgetarbete har präglats av mycket samsyn och det satte även sin prägel på budgetdebatten i Eksjö kommunfullmäktige.

Bemanningen på Eksjö kommuns demensboenden höjs efter torsdagens budgetbeslut. Furulundsskolan tillförs mer pengar och en förskollärarutbildning startas.

Bemanningen på Eksjö kommuns demensboenden höjs efter torsdagens budgetbeslut. Furulundsskolan tillförs mer pengar och en förskollärarutbildning startas.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Eksjö kommun2019-10-25 19:00

Efter nära åtta timmars sammanträde klubbades budgeten för 2020 och verksamhetsplan för 2021–2022. Då hade Miljöpartiets förslag ställts mot Vänsterpartiets, som ställts mot Sverigedemokraternas, som i sin tur ställts mot Socialdemokraternas. Det ställdes slutligen mot majoritetens (M, C, KD och L) där det senare antogs.

Socialdemokraterna föreslog i år ingen skattehöjning och flera förslag var desamma som alliansens.  

– Flera förslag är identiska och det möjliggör för en långsiktighet i satsningar och effektiviseringar, säger kommunalråd Annelie Hägg (C).

Vad innebär samsynen för medborgarna?

– Vi fortsätter satsningar på Furulundsskolan, vi kommer att införa wifi på alla förskolor och äldreboenden, vi satsar på förskollärarutbildning och målet är en undersköterskeutbildning 2021, nämner Hägg.

– Att politiken har en stark majoritet ger en större trygghet och är till gagn för medborgarna. Bemanningen inom demensboendena höjs, det blir mer till gator och vägar och det blir ingen besparing på personliga ombud och det var viktiga frågor för oss, säger oppositionsråd Sebastian Hörlin.

Hägg säger att man har möjlighet att budgetera upp med 18,7 miljoner jämfört med när ramarna togs. Det gör att grundskolan får en kraftig minskad besparing än tidigare beslutat.

–  Men vi har inte nått en budget i balans som vi måste göra. Vi behöver fortsätta effektivisera för att verksamheterna ska kunna inrymmas i de ramarna som lagts, säger hon.

Karta: Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!