Bråttom om du vill ha tidig återbäring

Vill du ha skatteåterbäring redan i april månad? Då bör du deklarera omgående.

Följer man Skatteverkets anvisningar kan man få skatteåterbäring om en dryg vecka.

Följer man Skatteverkets anvisningar kan man få skatteåterbäring om en dryg vecka.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ekonomi2019-03-30 17:00

På de första tio dagarna efter att årets deklaration hade skickats ut så hade över två miljoner, av totalt åtta miljoner, redan deklarerat.

Alla som inte ska göra ändringar eller tillägg och som deklarerar digitalt senast den 2 april har möjlighet att få sin skatteåterbäring mellan den 9 och 12 april.

– Om du inte ska göra ändringar eller tillägg så kan du få din skatteåterbäring redan i april. Det enda du behöver göra är att godkänna deklarationen digitalt senast den 2 april. När du deklarerar digitalt får du dessutom en kvittens på att deklarationen lämnats in, tipsar Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Det som krävs för att få den tidiga utbetalningen är att man har anmält ett bankkonto dit återbäringen kan betalas ut.

– Det kan ta några dagar, så jag rekommenderar att göra det redan under helgen om det inte är gjort, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Att Skatteverket numera kan vara så snabba med återbäringen beror på att alla som godkänner digitalt utan ändringar redan har fått sina uppgifter kontrollerade.

Gör man däremot ändringar eller tillägg som till exempel reseavdrag och försäljning av bostad eller värdepapper, behöver Skatteverket tid att kunna utföra kontroller av de nya uppgifterna.

Väntar man däremot med att lämna in sin deklaration till tiden mellan den 3 april och 2 maj, eller om man har ändringar eller tillägg i sin deklaration, får man vanligtvis sin skatteåterbäring under juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!