Vinäs slottsruin kan bli besöksmål

Länsmuseet har inte gett upp om att Vinäs slottsruin skulle kunna bli besöksmål, men innan dess krävs en fördjupad utredning.

Vid ena gaveln finns delar av slottet, från ett tidigare skede.

Vid ena gaveln finns delar av slottet, från ett tidigare skede.

Foto: Ulrik Alvarsson

Edsbruk2018-11-25 18:00

Slottsruinen på Vinäs, vars äldsta delar är från 1400-talet, är en storslagen byggnad med en intressant historia. Gården köptes av Bo Jonsson Grip år 1379, men det är oklart om han själv någonsin bodde där. Det gjorde däremot hans son, Knut Bosson. Det ska också ha varit han som lät bygga det slott som i dag är ruin.

Slottet var bebott fram till 1844 av makarna Karoline Lewenhaupt och Kasimir Sparre. Sedan 1935 har det varit i familjen Malmingers ägo.

För några år sedan fanns långt gångna planer på att göra slottsruinen till besöksmål, men en utredning, gjord av byggnadskonstruktörer, varnade senare för att släppa in folk i byggnaden.

Sedan dess har projektet legat på is. Men länsmuseet har inte gett upp om att det ska kunna gå att göra något av det ändå. Det pågår en dialog med såväl länsstyrelsen som fastighetsägaren.

– Vi ska försöka få till en fördjupning av den utredning som gjorts och se om man kan ha öppet någon del av slottsruinen, säger Örjan Molander, länsmuseichef.

En förutsättning för att Vinäs ska kunna bli ett besöksmål är att besökarna respekterar att de inte kan gå överallt på området och i byggnaden, vilket det har varit lite si och så med tidigare.

Hur som helst är det inte omöjligt att ruinen kan bli mer tillgänglig för besökare i framtiden.

– Jag vågar inte lova något, men vi har inte gett upp. Det är en väldigt spännande plats och ett spännande besöksmål, säger Örjan Molander.

De äldsta delarna av slottet är från 1400-talet.
De äldsta delarna av slottet är från 1400-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!