Hon fick stipendium av Lions

Allis Jacobsson blev årets stipendiat hos Lions Club Norra Tjust, när det gäller träslöjd. Det blev en oförglömlig vecka på Öland.

Allis Jacobsson gillar att snickra, men mest som hobby. Hon funderar på att bli läkare.

Allis Jacobsson gillar att snickra, men mest som hobby. Hon funderar på att bli läkare.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Edsbruk2018-09-02 10:00

Varje år delar Lions Club Norra Tjust ut stipendier i träslöjd till en eller två högstadieelever i Gamleby, som får gå sommarkursen "Från tall till pall" på Capellagården på Öland.

I år blev det Allis Jacobsson från byn Härnum, Edsbruk, som fick stipendiet. Hon går i nian på Östra Ringskolan i Gamleby och tycker givetvis om att snickra.

För närvarande håller hon på och gör en kniv i slöjden. Hon tycker att det är roligt med olika slags snickerier, både smått och större.

Vad är det bästa med att snickra?

– Att få skapa något eget, säger hon.

Kursen på Öland var bredare än vad hon trodde innan. De började ute i skogen, där de bland annat pratade om årsringar och fick tälja varsin vandringsstav. Sedan gjorde de skedar, som de fick äta glass med, och varsin pall.

Förutom hon själv, var det elva ungdomar från Småland och Blekinge som var där. De fick vandra på alvaret, besöka Eketorps borg och gå upp i fyren Långe Jan på Ölands södra udde.

– Det var jättekul. Jag trodde att vi bara skulle lära oss slöjda, men det var verkligen mycket mer än bara det, säger Allis.

De fick också träffa personer som hade jobbat länge med olika snickeriprojekt, som att snickra en orgel eller en byrå, och det var inspirerande, tyckte Allis.

På fritiden spelar hon innebandy i Överum. Ibland snickrar hon, men det är inte vad hon siktar på att jobba med i framtiden. Hon vill bli läkare.

Yngvar Skogh och Björn Gunnarsson från Lions med det stipendium som i år gick till Allis Jacobsson.
Yngvar Skogh och Björn Gunnarsson från Lions med det stipendium som i år gick till Allis Jacobsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!