Vild italienska

(Bath - England) Henry Ford är mannen som satte världen på hjul och man kan lite skämtsamt säga att Alfa Romeo var företaget som uppfann körglädjen. Mr Ford uttalade dessutom sin beundran för den italienska bilen och avslöjade i en intervju "att varje gång en Alfa kör förbi så lyfter jag på hatten". Den senaste skönheten heter 156 GTA och det är en vild vagn som ingen hinner lyfta hatten för!

Foto:

Drömbilar2002-04-11 19:01

Att racingesset Nicola Larini skördar framgångar med sin Alfa förvånar mig inte längre. Bakom ratten på nya 156 GTA känns det som om vem som helst skulle klara det. Tänk dig själv 250 hästar i ett stumt och vridstyvt chassi.
En motor som driver 17-tumshjulen via en tätstegad sexväxlad låda. Krydda med kvickstyrning och biffiga bromsar. Avsluta med stolar som håller kroppen i ett järngrepp och resultatet blir en körglad best för vardagsbruk.

ÖronbedövandeMen så är också italienskan född och uppvuxen i rallykretsar. Stamträdet sträcker sig tillbaka till 60-talet då Alfa Romeo återvände till Europas tävlingsbanor efter tio års frånvaro. 1964 vann exempelvis Alfa nästan allt som gick att vinna och entusiasterna vädjade om en gasglad produktionsbil. Resultatet blev Giulia GTA, där A stod för "Alegerita" vilket betyder "lättare version". Det stämmer emellertid inte längre - dagens GTA är nämligen 65 kilo tyngre än vanliga 156. Å andra sidan har effekten höjts och när vinkelsexan närmar sig varvtalsgränsen så vrålar maskinen högre än självaste Luciano Pavarotti. Det är bara att ta ett stabilt grepp om ratten och snabbt som katten når du 250 knutar. Dessvärre vågar vi inte bjuda världstenoren på någon åktur, de skålade sportstolarna tillåter nämligen inte den kroppshyddan!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!