Konceptet "Djursdalahus" ska skapa flyttkedja

Det finns ett intresse för att bo och leva på landsbygden och inte minst i Djursdala, anser samhällsföreningen. Men bristen på varierade boendelösningar sätter käppar i hjulet, något som föreningen vill göra något åt.

Claes Junhammar (Djusdala samhällsförening), Sandra Torvaldsson, Nora Razma, planeringsarkitekt, Thomas Svärd, utvecklingschef, Staffan Samuelsson och Carina Östh träffades under torsdagen för att diskutera Djursdalasatsningen.

Claes Junhammar (Djusdala samhällsförening), Sandra Torvaldsson, Nora Razma, planeringsarkitekt, Thomas Svärd, utvecklingschef, Staffan Samuelsson och Carina Östh träffades under torsdagen för att diskutera Djursdalasatsningen.

Foto: Jenn Hultberg

Djursdala2018-05-31 15:00

På torsdagen mötte representanter från Djursdala samhällförening ett antal tjänstemän från kommunen. Syftet var att diskutera olika möjligheter för att få igång en flytt-rörelse vilket i sin tur ska öppna nya möjligheter för nyinflyttning till orten.

– Vi vill att folk flyttar till Djursdala och vi vet samtidigt att många söker en livsstil på landet. Man kanske har ett stort intresse för hästar, fiske eller jakt eller helt enkelt vill leva lantliv, säger Staffan Samuelsson från Djursdala samhällsförening.

Under mötet berättade han om föreningens planer på att få igång en flytt-rörelse genom att bygga ett så kallat ”Djursdalahus”, en typ av parhus för personer som vill sälja sitt hus men ändå bo kvar i Djursdala.

– Tillsammans med Vimmerbyhus tar vi fram det här Djursdalahuset som vi kallar det. Tanken är att det ska ha karaktäristiska drag från Djursdala. Det kan vara en gammal listsort som tillverkats på sågen en gång i tiden eller liknande, säger Staffan Samuelsson.

– Totalt är tanken att det ska bli sex lägenheter på tre olika tomter.

Tomterna som parhusen är tänkt att byggas på är kommunala ”100-kronors tomter” som samhällsföreningen vill köpa av kommunen. Hur det ska lösas rent praktiskt är nu upp till de olika parterna att ta reda på.

– Efter mötet i dag har vi alla frågor som vi tar med oss och ska lyfta i våra olika verksamheter, säger Sandra Thorvaldsson, mark- och exploateringsingenjör.

– Det här har gjorts i andra kommuner tidigare, säger Carina Östh.

Hon säger också att man från näringslivsenheten ser positivt på planerna i Djursdala.

– Det här är precis vad vi har jobbat för inom SLUS-projektet och Allas Vimmerby. Djursdala har varit lite av en pilotort när vi har haft våra lokala utvecklingsgrupper utanför stadskärnan. Så det här ser vi positivt på, absolut.

Att köpa mark från kommunen för att bygga parhus är steg ett i processen att utveckla samhället. Steg två är att få markägare att stycka av och sälja mark för nybyggnation av exempelvis villor.

– Tanken från vår sida är inte att tjäna pengar, utan att öka inflyttningen till Djursdala, säger Staffan Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!