Samuel från Djursdala aktuell med ny roman

Författaren Samuel Karlsson, som vuxit upp i Djursdala utanför Vimmerby, släpper nu fjärde boken i sin populära deckarserie.

Författaren Samuel Karlsson har förutom deckarserien om polisen Jessica Jackson skrivit fem böcker om Louise Hård, kriminalkommisarie i Hultsfred.

Författaren Samuel Karlsson har förutom deckarserien om polisen Jessica Jackson skrivit fem böcker om Louise Hård, kriminalkommisarie i Hultsfred.

Foto: Eva Lindblad

Djursdala2021-09-01 10:00

Tidigare böcker om polisen Jessica Jackson har utspelat sig på den fiktiva ön Mörkö i Tjust skärgård utanför Västervik, men i den senaste delen, Dödsspelet, har författaren valt att byta spår och skruva upp tempot.

– Det här är den fjärde delen och det är då en serie brukar tappa det, så är det med Star Wars exempelvis. Jag ville inte gå i den fällan utan försöker erbjuda lite fräscht och satsade på en mer actionfylld deckare, säger Samuel Karlsson.

Bokens handling börjar med en fritagning från anstalten i Västervik där en snöplog kör genom staketet. 

– Sedan flyr ett gäng kriminella rakt ut i spenaten. Ledaren har kopplingar till min huvudkaraktär och det blir en jakt med många oväntade vändningar. 

Historien utspelar sig i skogarna omkring Locknevi och även Vimmerby passerar förbi. Att böckerna inte helt och hållet utspelar sig på författarens uppväxtort är dock ett medvetet val.

– Förlägger man handlingen i grannkommunen kan man vara lite mer fri och "elak", har jag lärt mig. Hade jag lagt historien i Vimmerby eller Djursdala hade folk försökt lista ut vem som var förebild till karaktärerna och det slipper jag nu.

Är det svårt att vara nyskapade inom genren med tanke på att det finns så många deckare?

– I många deckare är det vissa saker som går igen men varje författare har sin egen röst och är man sann mot den blir det unikt. Min uppväxt och koppling till Småland betyder mycket för mina böcker och det är jättekul att så många från min hemtrakt gillar dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!