Djur bestämmer inte när de blir sjuka

I december blev min katt påkörd i Storebro och han blev väldigt illa skadad.

Skribenten oroas över den stängda nattjouren på Läckeby djursjukhus.

Skribenten oroas över den stängda nattjouren på Läckeby djursjukhus.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2020-02-17 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack och lov fick jag direkt reda på vad som hänt och kunde snabbt åka till Läckeby djursjukhus. Dit har vi cirka 11 mil och när vi kom fram höll katten på att gå in i chock och tempen föll på honom, men tack vare att vi kom iväg så snabbt och inte hade så långt att köra fick han vård i tid. 

I slutet av januari läste jag att Läckeby djursjukhus är tvungna att stänga nattjouren den 3 februari eftersom det är brist på veterinärer och utbildade djurskötare och besökare med svårt sjuka eller skadade djur uppmanas att kontakta. Helsingborg, Malmö, Strömsholm eller Göteborg. En resa på över 30 mil enkel, vilket känns verkligt oroligt då jag vet att en del djur inte skulle klara en så lång resa. Min katt skulle troligtvis inte funnits kvar idag då det var avgörande att han fick ett snabbt och professionellt omhändertagande. Han fick stanna kvar i nio dagar och är nu fullt frisk. 

Enligt Jordbruksverket är vi skyldiga att se till att djuret får rätt och snabb vård när de blir sjuka men den lagen bryter man ju mot då djurägare har 30-35 mil att köra. 

Statsminister Stefan Löfven säger ju gång på gång att många som kommer till Sverige är högutbildade och att vi ska ta tillvara på deras kompetens. Finns det inga veterinärer och djursjukvårdare bland dessa som kan gå in så att de klarar personalbemanningen? 

Hoppas nu för alla djurägare i Kalmar län att denna stängning nattetid är tillfällig och att nattjouren inom kort kommer att öppnas igen så att våra husdjur kan få ett snabbt omhändertagande om olyckan är framme eller om djuret blir akut sjuk och att ingen ska behöva somna in eller lida mer än nödvändigt på väg till veterinären på grund av att vi har för långt till  närmaste nattöppna djursjukhus. 

Djur, liksom vi människor bestämmer inte över vilken tid på dygnet vi blir sjuka. Det är ödet som avgör.