För ett år sedan startade Susanne Adolfsson och Maria Johansson, som jobbar med produktutveckling och marknadsföring på Finess Hygiene, med Designdrivet, vilket innebär ett nytt arbetssätt med processen från en idé till en produkt.

Genom Designdrivet så har de utvecklat sin produkt – en komposterbar och fullt nedbrytbar haklapp för tandläkarbranschen – som började tillverkas i höstas. I veckan var Tillväxtverket och Svensk industridesign, SVID, från Stockholm i Kisa för att informeras om hur Susanne och Maria har implementerat designdrivstänket i sin verksamhet.

Elva små och medelstora företag i Kinda har sedan början av förra året varit med i utbildningsprogrammet Designdrivet.

Artikelbild

| Finess Hygienes vd Roger Didrick med produktutvecklarna Maria Johansson och Susanne Adolfsson

– Inledningsvis började utbildningen med att hur man ska tänka när man ska ta fram en produkt. Vi har haft tre fysiska träffar fördelat på sex månader och vi har även fått coachstöd och digital stöd som har inneburit att vi gått från en idé till en färdig produkt, säger Susanne Adolfsson.

Syftet med utbildningen är att ge företagen stöd i utvecklingsprocessen i det egna företaget. Utbildningen bygger på designmetodik, där företagen får arbeta med exempel från den egna verksamheten.

– Vi lär företagen att bli mer innovativa genom att skapa varor och tjänster som utgår från kundernas verkliga problem och behov, säger Kristina Frisk, vd på SVID.

– Det viktigaste har varit att börja med att efterfråga vad kunden eller marknaden vill ha. Vi har under projektets gång ändrat arbetssättet vi hade tidigare. Vi har utvecklat produkten med vår kund som är tandläkargrossist, säger Maria Johansson.

Artikelbild

| Tillväxtverket och Svensk Industridesign besökte Kisa. Fr v Minna Rydgård, Lisbeth Karlsson och Karin Östeberg från Tillväxtverket och Krsitina Frisk, Carolina Lundin-Welden och Fredrik Forsman från SVID.

Slutprodukten som började tillverkas i höstas i Finess Hygiens lokaler i Kisa är en haklapp för tandläkarbranschen.

– Haklappen är tillverkad i ett naturmaterial och är till hundra procent nedbrytbar. Även om vi är i full gång med att producera produkten, så är vi fortfarande i en inledningsfas, säger Susanne Adolfsson.

Artikelbild

| Susanne Adolfsson och Maria Johansson har tagit fram en produkt inom tandläkarebranschen

– Det har varit en kul resa och nu kommer vi att följa upp hur vi ska jobba vidare, säger Maria Johansson.

Roger Didrick är vd på Finess Hygiene:

– Det är en unik produkt som vi hoppas mycket på. Än så länge levereras den inom Sverige, men vi hoppas att nå ut även utanför landets gränser.

Det nya arbetssättet är en något som vi hoppas mycket på när det gäller att ta fram nya produkter och innovationer.

– Det här är ju jättekul. Slå er för bröstet, det här måste ni fira, säger Minna Rydgård, projektledare på Tillväxtverket.