Den oförsvarliga försvarspolitiken

Sverige är idag en stat som är oförmögen att värja ett angrepp mot sin suveränitet och självbestämmande från en sofistikerad angripare. Det är ett sorgligt men sanningsenligt påstående.

Sverige kan inte värja sig mot ett angrepp, menar skribenterna och skyller sitautionen på dålig framförhållning från politiken.

Sverige kan inte värja sig mot ett angrepp, menar skribenterna och skyller sitautionen på dålig framförhållning från politiken.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-02-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill man inte lita på mig behöver man inte leta längre än till försvarsberedningen, som i sin rapport ”Värnkraft” konstaterar att krigsorganisationen i sin helhet är underdimensionerad för att möta ett väpnat angrepp mot Sverige.

För den som inte är bevandrad i svensk försvarspolitik så är det kanske svårt att förstå hur vi har hamnat i den här situationen. Det är en fråga som är både enkel och komplex att besvara. Det enkla svaret är – för att citera Stefan Löfven: ”Vi har varit naiva”. Det något mer komplexa svaret är att Sveriges politiker har haft liten, om ens någon, framförhållning i försvars- och säkerhetspolitiken. 

Svenska politikers oförmåga att göra korrekta bedömningar av omvärldsutvecklingen i Sveriges närområde har kostat vår nation och kommer kosta oss ännu mer i framtiden. Det finns framförallt två exempel som belyser våra politikers oförmåga och naivitet, nämligen bedömningen av den säkerhetspolitiska utvecklingen efter Sovjetunionens fall och avskaffandet av värnplikten.

Efter kommunistutopins fall bedömde våra politiker att den nya ryska republiken inte skulle utgöra ett säkerhetspolitiskt hot inom den närliggande framtiden – därav den omfattande nedrustningen under 90- och 00-talet. Med facit i hand kan vi 30 år senare konstatera att den bedömningen var helt felaktig och naiv.

Det andra exemplet är avskaffandet av Sveriges värnplikt. Denna avskaffades juni 2009 till följd av försvarsbeslut 2009. Försvarsbeslutet 2009 sköts upp med ett år med anledning av att Ryssland, under sommaren 2008, angrep sitt grannland Georgien och man ville utvärdera hur Rysslands agerande påverkade säkerheten i Sveriges närområde. Trots att man fick ett helt års betänketid så landade man i att avskaffa värnplikten och fortsatt reducera försvarsmaktens verksamhet.

För att förtydliga; den ryska republiken under president Putin invaderade ett grannland och Sveriges styrande politiker landar i att vi behöver reducera vår försvarsförmåga och strypa Försvarsmaktens personalförsörjning. 

Jag har en fråga till dig som läsare, anser du att den här oförsvarliga politiken är rimlig? Tror du verkligen att politikerna som har gjort Sverige svagt kommer göra det starkt igen? För mig är svaret klart och tydligt – nej. Sverige behöver en ny försvarspolitik som dikteras av politiker som på riktigt värnar Sverige och vår nation, med andra ord så behöver vi en Sverigedemokratisk försvarspolitik.