De tränar för att bli skådisar i sommar

Tre barn från Västerviks kommun ska i år arbeta som skådespelare på Astrid Lindgrens värld. För att ta sig till repetitionerna åker de buss, nästan varje dag efter skolan.

Ebba Berger, David Pettersson och Tuva Andersson Hedenström ser fram emot en säsong som skådisar.

Ebba Berger, David Pettersson och Tuva Andersson Hedenström ser fram emot en säsong som skådisar.

Foto: Kristina Westring

Familj2019-06-08 12:30

Vid en hållplats i centrala Vimmerby stiger tre barn av linjebuss nummer 35 från Västervik. David Pettersson, 12 år, Ebba Berger, 12 år, och Tuva Andersson, 10 år, är skådespelare på Astrid Lindgrens värld, ALV. Att resa med buss för att träna inför sommarens teater har för dem blivit vardag. Bussturen tar knappt en timme och sedan väntar en promenad på drygt 15 minuter genom Vimmerby, innan barnen är framme vid ALV:s grindar.

– Första året när jag var med var det fem andra från Västervik. Efter några gånger var det inga problem med vare sig bussturen eller att hitta fram, säger David som är barnskådespelare för tredje året.

Repetitionerna började den 8 maj och sedan dess har barnen rest till Vimmerby nästan varje dag. I ett band runt halsen hänger passernyckel till området. Inte långt från en av ingångarna ligger huset där alla skådespelare håller till. Barnlogen, som har en egen ingång, påminner lite om ett fritids. I hallen har barnen hyllor och lådor med sina grejer. I ett stort rum finns soffa, tv, kök och ett långt matbord. Totalt är det 27 skådespelare som är 15 år eller yngre. David berättar att han har gjort en nystart.

– Jag var med 2015 och 2016 och spelade Lillebror i Karlsson på taket, men så ville jag ta en paus. Efter ett besök på en marknad i Vimmerby i höstas blev jag jättesugen att börja igen. Då fick jag göra audition som alla andra nya och lyckades komma med.

I år har David fått rollen som Birk i Ronja Rövardotter, något han är nöjd med.

– Det är en stor uppsättning med många skådespelare och miljön är äkta och bra gjord, tycker jag.

Ebba Berger, från Ankarsrum, skulle man nästa kunna kalla veteran i detta sammanhang. Hon är med för fjärde året i rad och har tidigare spelat Lisabet och Madicken. I år är hon Annika i Pippi Långstrump vilken är en av uppsättningarna som redan har satt igång för säsongen.

– Har man varit med tidigare får man önska en roll. Jag önskade Madicken eller Ronja, men inte Annika.

Klippa håret var en utseendeförändring som Ebba var tvungen att göra. Nu har det gått två veckor sedan premiären.

– Det känns jättebra. Jag trivs i nya frisyren och rollen innebär mycket sång och dans, något jag verkligen gillar. Sedan är Pippimiljön så fin.

Har du några tips till de skådespelare som är nya?

– När jag själv var ny kände jag mig sämre än de andra. Det ska du inte känna. Du är bra även om du är ny.

Den tredje skådespelaren, som reser med buss från Västervik, är Tuva Andersson Hedenström. Hon gör sin allra första säsong och har blivit tilldelad rollen som Lisabet.

– Jag gillar teater, sjunga och dansa. I Västervik är jag med i Medborgarskolans dansklass och har medverkat i flera uppsättningar.

Tuva berättar att hon sökte och fick komma på audition. Inför den hade hon tränat in Idas sommarvisa.

– Det var jättepirrigt och jag hade ont i magen. Det var massor av andra barn där och jag kände ingen. När jag skulle sjunga var jag väldigt nervös, men det gick bra ändå.

I barnlogen visar Tuva runt. Det är ett omklädningsrum för killar och ett för tjejer. I ett annat litet rum står en säng. Det kan hända att en liten skådespelare blir trött och behöver vila.

– Om man blir ledsen eller behöver hjälp under själva pjäsen har vi kodord. Då kommer en vuxen och hjälper till.

David, Ebba och Tuva ser fram emot sommaren på ALV. En av den både roliga och kanske svåraste utmaningen, säger Ebba, är att inte gå ur sin roll fastän folk ur publiken ofta frågar vem man egentligen är.

– Vi är våra roller hela tiden vi är på ALV, säger hon.

Tuva kommer vi att få se som Lisabet.
Tuva kommer vi att få se som Lisabet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!