Dålig säkerhet för yngre vid påtänkt skola

När jag först fick höra talas om att bygga ny skola på Hackelområdet tyckte jag att det verkade vara en intressant idé, men efter en del funderande har jag ändrat åsikt.

Nuvarande Hackelskolan ska rivas och ersättas med en ny skola. Bättre att bygga inne i samhället, tycker skribenten.

Nuvarande Hackelskolan ska rivas och ersättas med en ny skola. Bättre att bygga inne i samhället, tycker skribenten.

Foto: Max Elofsson

Insändare2020-01-09 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att bygga en skola för högstadieelever på Hackelområdet skulle vara tänkbart, men en skola för våra yngsta elever, 6 till 12 år gamla, är inte lämpligt.

Svårigheterna är främst att få till en säker skolväg för eleverna för att kunna gå och cykla till och från skolan. Korsningen Industrivägen – Ulrikavägen är redan ett stort bekymmer och järnvägsövergången vid Kalle Stina gränd har jag svårt att se en säker lösning för. Det handlar om cirka 400 elever, personal, skolskjutsar och transporter varje dag till och från skolan.

Skolans tänkta placering i utkanten av samhället känns inte bra. Den blir avskuren av järnvägen och inte en naturlig del. En skola för låg- och mellanstadieelever bör ligga inne i samhället.

En fördel med Hackelområdet är ju att man kan bygga en skola utan att störa skolverksamheten under byggtiden.

Istället för att bygga skola på Hackelområdet kan man, göra som tänkt, bygga i anslutning till skolans nuvarande läge och ta en del av Åsundavallen för skolbyggnader. Det skulle samtidigt  lösa en del av störningarna under byggtiden och också ge utrymme för att göra en bättre lösning av nuvarande problem med trafiksituationen runt skolan.

En klar fördel med att ha kvar skolan vid nuvarande område är närheten till det fantastiska Björksundsområdet, Strandpromenaden och Åsundabadet med bad, lek och pulkaåkning.

Dessutom finns ju Åsundahallen som är väl lämpad och utrustad för skolidrott.

När man säger att ”det finns skogsmark och tillgång till friluftsmark inom det tänkta skolområdet” vid Hackel kan man inte ha stora anspråk. Det som finns är en del träd,  buskar och sly i områdets östra och norra kanter. Närhet till Smedjeviken är det, men att komma åt någon strand för lek, bad och naturstudier är inte möjligt. Om man vill till något naturområde eller sjöstrand blir det långt att gå. 

Att hävda att det inte finns plats för en skola i anslutning till den gamla är inte sant. Det handlar om prioritering. Om vi anser att våra barn är det viktigaste vi har, kan mark för bostäder inte vara viktigare än mark för en skola.

Bygg bostäder på Hackelområdet som det var tänkt från början.