Dags att lära av Vò Euganeo!

Under rubriken ”Stoppade corona – på två veckor: ´Framgångssaga´” beskriver Svenska Dagbladet hur den lilla norditalienska staden Vò Euganeo lyckats befria sig från viruset.

Genom att lära av den italienska orten  Vò Euganeo kan Kalmar län begränsa smittan av det nya coronaviruset, menar skribenten.

Genom att lära av den italienska orten Vò Euganeo kan Kalmar län begränsa smittan av det nya coronaviruset, menar skribenten.

Foto: Andrea Casalis/TT

Insändare2020-03-31 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var i Vò Euganeo, som Europas första dödsfall till följd av corona konstaterades den 21 februari. På två veckor lyckades staden krossa viruset. Där finns inga nya fall sedan mitten av mars.

Hur var det möjligt? Jo, man gjorde tvärtemot vad Folkhälsomyndigheten i Sverige rekommenderat. Man insåg att viruset låg före i tid. Man underskattade det inte.

Två dagar efter Europas första corona-dödsfall beslutades att hela den lilla staden skulle isoleras. Alla invånare beordrades i karantän. Allt stängdes ner – bara mataffärer och apotek höll öppet. Poliskontroller övervakade att nedsläckningen följdes. Befolkningen testades två gånger, det första testen visade att 89 personer var smittade. Bara 35 av dem hade symptom! 

”De andra gick omkring och var rena virusbomber. De skulle ha smittat andra om vi inte haft isolering och karantän för alla”, säger stadens borgmästare Giuliano Martini i artikeln.

Stora delar av Sverige befinner sig i det läget nu. Virusbomberna tickar och därmed klämtar livsklockan för alla som inte har rätt immunförsvar. Sanningen är att ingen går säker eftersom ingen vet hur just hen kommer att reagera när viruset väl fått fäste. 

Efter nio dagar testade man hela befolkningen i Vò Euganeo igen. Sex personer var fortfarande smittade. De fick ytterligare karantän i 14 dagar. Därefter var coronan utrotad i staden. Hur det går när belägringen hävs återstår naturligtvis att se. Oavsett har man tagit sitt ansvar, både gentemot den egna befolkningen, men också gentemot samhället. Från Vò Euganeo sprids ingen smitta.

Exemplet från den lilla staden i Paduaprovinsen gör att Folkhälsomyndighetens och regeringens motsatta strategi framstår som att spela rysk roulett med människors liv. Hur många liv det till slut kan röra sig om är en siffra som få vågar ta i sin mun. En fingervisning kommer från USA, från Harvarduniversitetet i Boston där Marc Lipsitch, epidemilogiprofessor och en av världens mest erkända experter på smittspridning, beräknat att mellan fyrtio och sjuttio procent av jordens vuxna befolkning kommer att få viruset. Av dem riskerar mellan en och två procent att dö. Givet att ödets lotter faller geografiskt lika skulle det innebära 32 000 – 56 000 döda i Sverige, räknat på att den vuxna befolkningen över 14 år uppgår till ungefär åtta miljoner. Lipsitch ger sig själv och sitt forskarteam en felmarginal på tio procent. Även i Kalmar län talar vi tusentalet liv som kan komma att släckas på grund av det nya corona-viruset.

Det är hög tid att lära av Vò Euganeo! Agera genast. Varje region/landsting har ansvar för sitt läns vårdstrategi och Kalmar har få bekräftade fall. Det måste vara möjligt för region Kalmar att testa många fler och att isolera de ännu få delar av länet där smittade finns. 

Jens Fellke
Helena Egerlid, Rumskulla