Bullerbyn går mot besöksrekord i sommar

"Det är nog den svaga svenska kronan som gör att just så många danskar kommer i år". Det säger Karina Svensson, som driver caféet i Bullerbyn, och som menar att det är "extremt mycket mer besökare" i år.

Den danska familjen Sigrid och Andreas La Cour med barnen Martha, 6 år, och Jens, 4 år från Helsingör.

Den danska familjen Sigrid och Andreas La Cour med barnen Martha, 6 år, och Jens, 4 år från Helsingör.

Foto: Sven Vejde

Bullerbyn2023-07-30 12:00

En genuin oskiftad bygata med några boningshus på rad från förr med klar nostalgisk atmosfär av svunna tider lockar. Pittoreskfaktorn är stor. Och turisterna många. Mest tyskar men också betydligt fler danskar än tidigare hittar till besöksmålet Bullerbyn i år.

– Det är nog den svaga svenska kronan som gör att just så många danskar kommer i år, säger Karina Svensson som driver Bullerbyns café sedan 1991. Pandemiåret eller för att inte säga pandeminåren var svåra. Då gick besöksantalet ner rejält. Återhämtningen kom 2022 med bästa året hitintills med 30-40 000 besökare. Som det ser ut nu verkar 2023 gå bra också.

– Känns i år som det är extremt mycket mer besökare än någonsin, berättar Karina Svensson. Många av de utländska besökarna har nog medvetet valt att undvika att åka söderut i Europa på grund av värmen där och kommit hit istället.

undefined
Djur lockar alltid barns intresse.

Karina Svensson är fritidsledare i botten och driver firman som enskild firma och har sammanlagt 12 anställda.

– Det är mer jobb än lönsamt, säger Karina Svensson. Det är en kort säsong på 12 veckor så det är mycket som ska stämma. Är det för varmt väder kommer nästan ingen. Då är bilen med air condition bästa platsen.

undefined
Karina Svensson driver caféet i Bullerbyn. Hon ser en stor ökning av antalet besökare i sommar, och tror att flera orsaker ligger bakom.

Frågan om att marknadsföra platsen bättre är lite problematiskt. 

– Det finns en gräns hur många vi kan ta emot, berättar Karina Svensson. Vi har ett begränsat antal p-platser exempelvis. Sedan vill vi att Bullerbyn ska vara Bullerbyn. Lite som en riktig bondgård. 

Frågesport ur Astrid Lindgrens värld på svenska och tyska.
Frågesport ur Astrid Lindgrens värld på svenska och tyska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!