Får nobben att bygga om skola till bostäder

Den gamla skolan i Bruzaholm, Wäduren, är inte lämplig att göra om till bostäder, anser kommunen.

Wäduren i Bruzaholm som ligger mitt emellan järnvägen och riksvägen är inte lämplig för bostäder anser kommunen.

Wäduren i Bruzaholm som ligger mitt emellan järnvägen och riksvägen är inte lämplig för bostäder anser kommunen.

Foto: Ivonne Svahn

Bruzaholm2019-12-18 08:00

Wäduren i Bruzaholm byggdes som skola. Idag inryms ett café på bottenplan medan resterande ytor i stora huset stått tomma i åratal.

En ansökan har lämnats in till Eksjö kommun om förhandsbesked om ändrad användning av de tomma ytorna från skola till bostäder.

Detaljplanen är för allmänt ändamål och i detta fall skola. Tidigare lov som godkänt caféet, vandrarhem och stuguthyrning har getts som avvikelser mot detaljplanen. 

– Detaljplanen är ämnat för allmänt ändamål. Fastigheten ligger mellan järnvägen och riksvägen och har förhållanden som kan vara svåra att klara när det gäller bostäder, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

– Det finns bostäder som är byggda och prövande i en annan tid. Men även om det är en gammal byggnad så ska den prövas efter dagens krav, säger han.

Han nämner exempelvis buller- och säkerhetskrav som förklaring att nämnden beslutat föreslå ett avslag. 

 – Det mesta går att lösa men det är en ekonomisk fråga. Det finns möjligheter att gå vidare i en detaljplanprocess men vi vill vara tydliga med vilka utmaningar det innebär. Det finns nyttjandemöjligheter som kan vara mer lämpliga, säger han.

– Det är upp till fastighetsägaren själv att se om det är värt att gå vidare eller hitta en annan användning, säger nämndordförande Anders Gustafsson.

Fastighetsägare Göran Augustsson säger att han efter helgerna ska diskutera med kommunen vad det innebär.

–  Jag vet inte vad jag ska göra med huset, säger han.

Karta: Bruzaholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!