Brist på tomter för bostäder och företag

Det finns inte en enda ledig tomt i Vimmerby. Hugade tomtspekulanter får i dagsläget välja en annan kommun helt enkelt.

Debatt2020-02-21 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förödande för Vimmerby kommun, tycker vi socialdemokrater. Nu kräver vi att den sittande borgerliga majoriteten redovisar tankar kring hur de ska lösa framtidens behov.

I veckan på kommunstyrelsens möte fick vi information om att det inte finns några lediga tomter för bostäder i Vimmerby tätort. Vi socialdemokrater fick kritik under förra mandatperioden för att vi drev på och skapade så kallade lucktomter. Idag är de alla sålda. Nu riktar vi en skarp uppmaning till den sittande majoritet om att fortsätta ta fram tomter för bostäder. Vimmerbys utveckling har inte råd med att vänta och C. 

Vi vet att tomter är på gång vid Nossen, kring Nybble och på den gamla sibyllatomten. Beslut som togs och planlades under förra mandatperioden när vi socialdemokrater var en del av majoriteten. 

Vi kan se hur den nuvarande majoriteten får ta del av framgångar som bygger på våra tidigare beslut. Vi har under denna mandatperiod inte kunnat se några strategiska beslut kring exploatering av mer mark. 

Med den utveckling som nu kommunen har och med ett stort intresse från företag att etablera sig och utöka sina verksamheter så ställer det allt högre krav på att det finns bostäder. Vi ser en risk att den nuvarande borgerliga majoriteten slår sig till ro och inte tar höjd för framtida områden. Vi behöver just nu se över vilka områden för bostäder och företagsmark som vi ska erbjuda i morgon. 

Vi vet att kommunen kommer behöva rekrytera nya medarbetare över tid för att klara de uppgifter som finns inom ramen för välfärden. För att göra detta behöver vi inflyttning samtidigt som näringslivet också skriker efter medarbetare. Så hur ser den sittande majoritetens agenda ut för att klara ut dessa mycket viktiga frågor för Vimmerby kommun? Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna behöver tala klarspråk i frågan och de behöver visa enighet. Vi socialdemokrater ser detta som en avgörande fråga för kommunens framtid. 

Peter Högberg, Daniel Nestor, Helen Nilsson

Socialdemokraterna i Vimmerby kommun