Kungen vs prÀsten

TrÀff med kungen en mycket tidig morgon. Ja, nya spÀnnande upplevelser Àr en av mÄnga saker jag ser fram emot under 2019.

Foto:

Bostadskrönikan2019-01-14 09:50

NyĂ„rsafton har passerat. Det Ă€r jag glad för. Trots att jag tillbringar dagen med familjen och nĂ€rmsta vĂ€nnerna, och att vi alltid gör saker jag skattar vĂ€ldigt högt – Ă„ker skidor pĂ„ dagen och lagar mat tillsammans pĂ„ kvĂ€llen – sĂ„ Ă€r det för mig en mellankolisk dag. Jag vet inte varför, men det Ă€r en kĂ€nslosam blandning av tacksamhet och förvĂ€ntan som kan kĂ€nnas sĂ„ övervĂ€ldigande att tĂ„rarna kommer vid tolvslaget. Det Ă€r samma ska varje Ă„r.

Nej, det Àr pÄ nyÄrsdagens morgon allt börjar. DÄ kÀnns det nytt och bra. SÄ Àven i Är. Jag har funderat pÄ vad som ska bli mitt tema för Äret och landar i upplevelser. SmÄ som stora. Jag ska ta vara pÄ nya erfarenheter och intryck och försöka se till att inte ens den mest vardagliga lunken passerar i slentrian.

NyÄrsdagen, ja det blev en dag dÄ slalomtrötta ben fick vila och vi satt i en hög i soffan i fjÀllstugan och tittade pÄ Vinterstudion pÄ tv istÀllet. Sedan tog vi en promenad till ett fik i nÀrheten. Ryktet sa att bullarna skulle vara himmelska. Det var trÄngt och varmt och vi fick vÀnta lÀnge, men till slut fick vi ett bord. Mössor och vantar lades i en stor hög, tjocka jackor krÀngdes av och understÀllsÀrmar kavlades upp.

Och bullarna kom pÄ bordet. Stora, nybakade, med socker och kanel. Barnsligt gott. TÀnk sÄ mycket glÀdje en bulle kan ge. Det tar jag med mig frÄn Ärets första dag.

VÀlkomna tillbaka till Bostad. Den hÀr veckan Àr vi i EkÀngen i Linköping och trÀffar familjen Klefborg. De bjöd in oss för att de ville visa och berÀtta om sitt vackra trÀhus. Att kliva in genom ytterdörren var en hÀrlig upplevelse. Det doftade granskog. Och det speciella ljuset som vÀggar av rent trÀ skapar tillsammans med stora fönster tar jag med mig som inspiration.

Jag ser fram emot nya möten under vÄren. FortsÀtt att höra av er med tips!

TrÀffen med kungen dÄ? Ja, det Àr verkligen en upplevelse av det finare och personligare slaget. VÄr yngste son skulle för första gÄngen följa med pÄ julottan i stora kyrkan i Motala. Vi gav oss ivÀg i morgonmörkret och han var yrvaken men förvÀntansfull. Flera vackra julsÄnger in i programmet klev prÀsten upp i predikstolen och började tala. 6-Äringen gjorde stora ögon och drog mig Àrmen.

”Är det kungen?” viskade han.

PrÀsten var klÀdd i mörkröd kappa med inslag av guld och jag kan gott förstÄ frÄgan.

NÀr vi kom hem och satt vid frukostbordet skulle storebror, som valt att vara hemma och sova, delges den stora hÀndelsen.

”Vet du, jag trĂ€ffade kungen och han bjöd pĂ„ pepparkakor. Och jordgubbar!”

Storebror sÄg mycket tveksam ut. Och lillebror skrattade snart sÄ mycket att han höll pÄ att ramla av köksstolen.

Nja, Carl Gustaf var det inte, och inte fick vi nÄgot att Àta heller för den delen.

Men att förklara skillnaden mellan kungen och prĂ€sten dĂ€r i kyrkobĂ€nken och att sedan sitta med en liten hand i min nĂ€r O helga natt dĂ„nade mĂ€ktigt i juldagsmorgonen – det Ă€r en upplevelse jag sparar nĂ€ra hjĂ€rtat.

Krönika

Anna Lindén
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!