New York-kÀnsla pÄ östgötaslÀtten

TĂ€nk er en stor lĂ€genhet i en gammal industribyggnad av rött tegel. Höga fönster och utsikt över takĂ„sarna, men ocksĂ„ lastkajer, asfalt, betong och klotter förstĂ„s. RĂ„tt. Men Ă€ndĂ„ vackert. Kort sagt New York-kĂ€nsla – i VĂ€derstad.

Sovrummet badar i ljus. PÄ bortre vÀggen har Janne satt upp Ätta av Cecilias kattavlor.

Sovrummet badar i ljus. PÄ bortre vÀggen har Janne satt upp Ätta av Cecilias kattavlor.

Foto: Åke Karlsson

Bostad2019-05-11 19:00

Det Àr mycket folk i rörelse nÀr vi kör genom VÀderstad. Kanske inte som i en amerikansk mÄngmiljonstad riktigt, men ÀndÄ livligt för att vara en tidig förmiddag i en sÄ liten ort.

Att kliva in i Cecilia B. Grönings ateljé förstÀrker kÀnslan av exotisk storstad. Det doftar gott av fÀrg och alla starka kulörer som lyser i tavla efter tavla pÄ varje yta av vÀggarna, liksom omfamnar besökaren. HÀr blir man glad.

Efter en rundvandring tar vi bilen ett par hundra meter till mĂ„let för vĂ„r VĂ€derstadsvistelse – den gamla, vackra mejeribyggnaden.

HÀr, ovanpÄ fabriken som tillverkar saft och glögg bland annat, har Cecilia och maken Janne Gröning bott sedan 2009. DÄ lÀmnade de sin bostad i Klosterorlunda och hade vÀl egentligen inte siktet instÀllt pÄ just VÀderstad.

– Men sĂ„ etablerade jag min ateljĂ© hĂ€r och sĂ„ fick vi se det hĂ€r huset och hörde om lĂ€genheten, sĂ€ger Cecilia.

– Första kĂ€nslan nĂ€r vi kom uppför trappan var ”oh, vad hĂ€ftigt” och ”hur ska vi hitta ut igen?”

Det blev kontrakt skrivet ganska snart. Utsikten över takÄsarna, liksom rymden, takhöjden, den annorlunda planlösningen och sjÀlva sjÀlen i vÄningen gick inte att motstÄ för tvÄ kreativa konstnÀrsjÀlar.

Nu Ă€r frĂ„gan – hur mĂ„nga tavlor finns det egentligen i lĂ€genheten?

Cecilia skrattar.

– Ingen aning. Hundratals!

Vi backar bandet och börjar sjÀlva husvisningen frÄn början.

För att komma till ytterdörren mÄste man runda mejeribyggnaden och leta sig in mellan sjÀlva fabriken och en utstickande lastkaj full av pallar med flaskor. Utanför entrén har Cecilia planterat nÄgra penséer i en kruka. En konstnÀrlig kontrast till all sten och asfalt.

Innanför dörrarna vÀntar en lÄng, bred stentrappa som leder rakt in i bostaden. VÀggarna Àr fyllda av fotografier, mest frÄn Jannes tid som producent och alla möten och samarbeten han haft med svenska artisteliten, frÄn Ulf Lundell och Grymlings till mÄnga, mÄnga andra.

HÀr skulle man kunna stanna lÀnge och bara titta, men vi fortsÀtter upp och kommer in i hallen. Rakt fram passerar vi ett litet kontor och kommer in i ett ljust sovrum. FÀrgerna i inredningen Àr milda. SÀngen Àr bÀddad i mintgrönt, vÀggarna Àr grÄ och trÀgolvet mörkt. HÀr, liksom i alla rum, Àr det konsten som talar.

Olika konstnÀrer samsas pÄ vÀggarna, men de allra flesta verken Àr signerade Cecilia förstÄs. Hon mÄlar i starka fÀrger, gÀrna katter, fÄglar och fiskar. I just den ordningen.

– Starka fĂ€rger ja, sĂ€ger Cecilia. Jag kan helt enkelt inget annat. Det Ă€r glĂ€dje för mig. Jag har försökt tona ner mig nĂ€r jag mĂ„lar, men det gĂ„r inte, dĂ„ Ă€r det inte jag.

Motiven dÄ? De har med sjÀlvstÀndighet att göra, om att gÄ sin egen vÀg. Som katter, fÄglar och fiskar. Ingen kan sÀga Ät dem vad de ska göra.

– Min konst har alltid en historia. Ursprunget kommer ur nĂ„got jag har upplevt.

– Som den hĂ€r tavlan, sĂ€ger Cecilia och pekar pĂ„ en hög mĂ„lning med tvĂ„ katter, en stor och en liten, som sitter i matsalen. Det Ă€r Janne och jag och den heter ”Du och jag”. Det sĂ€ger vi ofta till varandra; ”du och jag”.

Vi har snirklat oss ut genom sovrummet, kontoret och hallen, svÀngt höger och passerat en klarröd soffa och en stor mÄlning med knallröda tulpaner och lika röda vallmo, svÀngt vÀnster och kommit ut i en kombinerad matsal, galleri, bibliotek och lÀshörna kan man sÀga.

Stilen Àr italiensk. Matbordet av glas med kromade ben och stolarna i grÄtt skinn med lika blanka ben. Tre svarta jalusiförsedda högskÄp Àr ocksÄ av sydlÀndsk design. Just Italien Àr ett favoritland nÀr det kommer till inspiration i inredningen.

– Vi trivs i Italien, sĂ€ger Cecilia som en enkel förklaring.

Och till den lite sparsmakade kromen, mörka stolarna och glasborden kommer den fĂ€rgglada konsten. Återigen kontraster.

– Janne gillar Ă€kta mattor, sĂ€ger Cecilia. Det gör inte jag, men ibland mĂ„ste man vara tillĂ„tande.

NÀst ut Àr köket. Ganska litet för all del, men vÀlplanerat. FÀrgerna gÄr i svart, grÄtt, vitt och knallrött.

HĂ€r huserar Janne.

– Han Ă€lskar att laga mat! DĂ€rför har vi alla redskap framme, det Ă€r sĂ„ han vill ha det. Jag Ă€r bortskĂ€md för jag behöver aldrig stĂ„ vid grytorna men blir alltid bjuden pĂ„ god mat.

Efter köket ligger ett litet gÀstrum som ocksÄ Àr nÄgot av en verkstad och hÀr har Janne en hel del verktyg elegant uppradade pÄ ett bord.

Nu har vi tagit oss igenom alla hundra kvadratmeter och Àr lÄngt frÄn sovrummet i andra Ànden av huset.

LÀgenheten Àr som ett fantastiskt galleri och att bara se sig omkring i lugn och ro Àr ett mÄste. Vi vandrar i sakta mak tillbaka genom rummen och njuter av att konsten blivit inredning.

Tavla efter tavla har nÄgot att berÀtta. Precis som Cecilias mÄnga skulpturer i olika material, glas och brons till exempel.

Den som behöver hÀmta andan lite, efter alla glada fÀrgexplosioner kan vÀnda blicken mot fönstren och betrakta mörka murriga plÄttak en stund.

Svart möter fÀrgglatt. HÄrda tak möter mjuka mattor. Fantasi möter verklighet. Stillsamhet i vissa tavlor möter fart och flÀkt i andra. VÀderstad möter New York. Kontraster, hela tiden. Precis som Cecilia vill ha det.

– Konsten Ă€r för mig ett sĂ€tt att leva, sĂ€ger hon. Det finns sĂ„ mĂ„nga sĂ€tt att uttrycka sig och jag fascineras av hur mĂ€nniskor tĂ€nker nĂ€r de skapar.

FÀrg Àr mitt sÀtt. Och det kÀnns extra roligt att jag kan glÀdja andra med mina tavlor.

HĂ€r bor:

Cecilia B. Gröning och Janne Gröning.

Cecilia Ă€r konstnĂ€r och arbetar som förskolechef i Hov. Janne Ă€r ”handy man” och gör allt som inte syns.

Mejerihuset Àr frÄn 1910 och lÀgenheten ligger pÄ andra vÄningen. Den Àr cirka 100 kvadratmeter stor, fördelat pÄ fem rum och kök.

Cecilia tipsar om stilen: Vi gillar den italienska touchen och blandar gÀrna nya saker med gamla. Kontraster i fÀrg och form förhöjer inredningen. Vi handlar en hel del möbler i Italien eller i italienska butiker i Sverige, men gillar ocksÄ sÄvÀl Ikea som Mio. Huvudsaken Àr att vi springer pÄ rÀtt sak som passar oss.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!