De ska sätta ljus på sin bygd

VT får fyra nya skribenter som bevakar de södra delarna av kommunen. Tre i Hjorted/Totebo och en i Blankaholm.

Elize Hjalmarsson, från Blankaholm, är en av fyra medverkande skribenter i södra Tjust. Artiklarna får man del av på vt.se

Elize Hjalmarsson, från Blankaholm, är en av fyra medverkande skribenter i södra Tjust. Artiklarna får man del av på vt.se

Foto: Reino Jillker

Blankaholm2019-03-11 20:00

NTM-koncernen, där VT ingår, testar ett nytt grepp för att göra de mindre orterna – som ofta hamnar i medieskugga – mer synliga på koncernens tidningssajter. Ortsborna skriver om sådant som de själva upplever som betydelsefullt där de bor och publicerar själva sina inlägg med hjälp av ett bloggverktyg.

I Västerviks kommun finns nu alltså fem skribenter som står i begrepp att dra igång sin rapportering.

– Det kan handla om att bevaka allt från fotbollsmatcher till möten i bygdegården, men det är alltid frivilligt, säger journalisten Reino Jillker som arbetar med projektet.

Någon ersättning utgår inte.

Han beskriver det som ett demokratiprojekt med fokus på de riktigt "lokal-lokala" händelserna och nyheterna.

Jillker berättar att man sökt aktivt på orterna efter personer som kan tänkas vara intresserade av att berätta om vad som händer i den egna hembygden.

Vilka är fördelarna med det här greppet?

– Det bidrar till att skapa större lokal förankring och kan göra så att de mindre orterna syns mer på sajterna. Det gör också att tidningen blir mer relevant för dem som bor där.

Finns det några problem eller risker som du ser det?

– Det är ju viktigt att det som publiceras är korrekt ur ett publicistiskt perspektiv. Jag träffade våra medverkare i Tjustbygden förra veckan för att prata just om vad man får skriva och vad man bör undvika. Man får till exempel inte bevaka något där man själv är part i målet.

Elize Hjalmarsson är en av dem som kommer att bevaka sin hemort.

– Jag är född och uppvuxen i Blankaholm och är väl något av en lokalpatriot, säger hon.

Idéer han hon många.

– Jag kommer att skriva om allt möjligt men just nu är det mycket prat om den nya detaljplanen, och om idrottshallen – huruvida den ska renoveras eller om det ska byggas en ny, säger hon.

Artiklarna kan man ta del av på vt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!