Blåljusfotografen från Gamleby är död

Under 30 år var Leif Pettersson på plats för att fotografera olyckor och bränder i Västerviks kommun med omnejd.

Leif Pettersson samlade alla sina bilder i digitalt arkiv. Bilden är från ett reportage i Västerviks-Tidningen år 2004.

Leif Pettersson samlade alla sina bilder i digitalt arkiv. Bilden är från ett reportage i Västerviks-Tidningen år 2004.

Foto: Anders Steiner/arkiv

Familj2020-01-11 10:00

Målaren och fotografen Leif Pettersson har avlidit i en ålder av 64 år i sviterna efter en hjärnblödning. Han växte upp i Gamleby och var trakten trogen hela sitt liv. 

Från ungdomsåren och fram till 1992 var Leif en aktiv bowlare i Gamleby BK och senare i BK Hammar. Som 19-åring startade han målerifirman Leif Pettersson måleri och sedan 27 år tillbaka arbetade även hans sambo Anita Runesson i firman. Sida vid sida utförde de måleriarbeten främst i Gamleby och Loftahammar. 

Utöver firman utvecklade Leif ett intresse för räddningstjänstens arbete och fordon. Hans far, Åke Pettersson, var deltidsbrandman i Gamleby och 1989, som var hans sista år vid stationen, frågade Åke om sonen ville följa med och dokumentera. 

– Det var starten. Leif hängde med och sedan blev det mer och mer. Han åkte på olyckor och bränder. Polis och räddningstjänst har haft stor nytta av bilderna. De kände honom väl och Leif visste hur han skulle agera i svåra situationer. Han var väldigt noggrann, engagerad och tekniskt kunnig, säger sambon Anita. 

Leif började också att leverera bilder till tidningar som Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning, Expressen, Aftonbladet och även film till Smålandsnytt. Under 30 år ryckte han ut när det kom larm om en större brand eller olycka. Dag som natt. Som egen företagare var det möjligt att kombinera både måleri och blåljusfotografering. Under en tid var Leif även lokalreporter i Gamleby för Vimmerby Tidning.   

– Det gjorde han jättebra och han fick utlopp för skrivandet. 

Utöver fotografering av olyckor och bränder odlade Leif även intresset för räddningstjänstens fordon. Varje semester sedan 1989 reste han och Anita runt för att fotografera och dokumentera brandbilar vid landets olika brandstationer. Leif var även en av fyra ideellt arbetande redaktörer för Svensk utryckningsfordonsförenings medlemstidning "Utryckning". På senare år var Leif engagerad i den nystartade FRG, Frivilliga Resursgruppen, vars syfte är att vara en resurs till kommunen vid stora krissituationer. 

Anita beskriver Leif som en glad person med mycket humor. 

– Han var full av upptåg och hade lätt att få kontakt med människor. Våra resor har gjort att vi har vänner över hela Sverige. 

Utöver sambon Anita Runesson sörjs Leif Pettersson av dottern Eva-Lena med familj, släkt och många vänner. 

Målarfriman i Gamleby startade Leif Pettersson när han var 19 år. Bilden är tagen 2014.
Målarfriman i Gamleby startade Leif Pettersson när han var 19 år. Bilden är tagen 2014.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om