Högstbjudande överklagar omdiskuterad försäljning

Ett oenigt fullmäktige beslutade att sälja Björkfors gymnastiksal till Ulrik Saanum (LPo). Nu överklagas beslutet av högstbjudande – som anser att beslutet bryter mot lagen.

Kommunfullmäktige i Kinda valde att sälja Björkfors gymnastiksal till annan än högstbjudande. Nu överklagas beslutet till förvaltningsrätten.

Kommunfullmäktige i Kinda valde att sälja Björkfors gymnastiksal till annan än högstbjudande. Nu överklagas beslutet till förvaltningsrätten.

Foto: Julia Djerf

Björkfors2021-10-12 15:00

I en skrivelse till Förvaltningsrätten i Linköping motiverar högstbjudande, vars intention var att etablera en crossfit-anläggning i fastigheten, sin överklagan. Det är främst två omständigheter som han anser är tvivelaktiga. Den ena är att den beslutade köparen, alltså politikern och företagaren Ulrik Saanum, är ledamot i samhällsbyggnadsnämnden där försäljningsärendet tidigare hade behandlats. Den andra parametern är att försäljningen saknade specificerade villkor.

undefined
"Väntat", det säger kommunfullmäktiges ordförande i Kinda Anders Ljung (C) om det överklagade beslutet.

– Att fullmäktige beslutar att på detta sätt sälja till underpris om 155 000 kronor och dessutom till en politisk beslutsfattare i nämnden som hanterar ärendets beredning måste ses som jäv, skriver högstbjudande i överklagan och fortsätter:

– När det nu handlar om en försäljning utan särskilda villkor från kommunens sida och där samtliga intressenter varit privatpersoner/företag är det mycket svårt att motivera ett avsteg från att anta det högst inkomna anbudet. En riktad försäljning till en annan anbudsgivare torde strida mot likställighetsprincipen samt förbudet mot gynnande av enskild näringsidkare i kommunallagen.

Förvaltningsrätten har mottagit överklagan och har nu bett om ett yttrande från klagande senast den 20 oktober. Därefter tas beslut om den fortsatta handläggningen och om rätten prövar ärendet.

– Skulle den mot förmodan inte tas upp kommer vi att ta det till nästa instans, skriver högstbjudande i ett mejl till oss.

– På samma sätt som en Kindapolitiker, som uttalat sig, anser att det inte är hans ansvar att ta reda på mina intentioner med köpet anser inte jag att det är mitt uppdrag att förmedla min affärsidé till kommunen om den inte efterfrågas. Ingen från samhällsbyggnadsnämnden har kontaktat mig och det kan ansvarig mäklare intyga, fortsätter han.

undefined
"Detta tar bara en massa tid och kostar extra pengar, ju längre tiden går", säger den beslutade köparen Ulrik Saanum (LPo) om beskedet att försäljningsbeslutet överklagats.

Fullmäktiges ordförande Anders Ljung (C) kommenterar överklagan så här:

– Det var förväntat att någon skulle överklaga och vi i Samverkan Kinda (Moderaterna, Centern och Liberalerna) var emot beslutet så på sätt och vis går ju det här vår väg. Det handlar om skattebetalarnas pengar när vi inte tar det högsta anbudet.

Så här kommenterar köparen Ulrik Saanum själv överklagan:

– Jag tror fortfarande inte att kommunens beslut bryter mot lagen. Jag köper fastigheten som en vanlig medborgare och har inte deltagit i beslutet. Det är lögn och används bara som dåligt svepskäl.

Karta: Björkfors gymnastiksal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!