Stabil sommar på kaféet efter nedskurna öppettider

Sommaren 2020 rapporterades vara en rekordsommar för det lilla sommarkaféet på Valö i Björkfors. I år har det varit lugnare. Ett nytt rekordår var dock inte målet, utan att orka och hinna med.

Susanne Jonsson driver sommarkaféet på Valö i Björkfors. Den gångna sommaren har varit alldeles lagom, tycker hon.

Susanne Jonsson driver sommarkaféet på Valö i Björkfors. Den gångna sommaren har varit alldeles lagom, tycker hon.

Foto: Agnes Ganestål

Björkfors2022-09-14 20:00

– Allt har funkat jättebra i år, säger Susanne Jonsson om sommaren på Valös kafé.

Sommaren 2020 var en rekordsommar för kaféet. Något nytt rekord har Susanne inte velat slå – hon menar på att den lilla kaféstugan inte mäktar med så många beställningar och med färre gäster kan hon dessutom fokusera på servicen.

Trycket över lunchtimmarna har varit stort även i år, men med färre dagar, senare öppning och tidigare stängning har sommaren rullat på bra.

undefined
Susanne Jonsson på Valö har sedan i mitten av sommaren märkt av de ökade priserna i samhället. "Priserna har gått upp. Sedan märkte jag inte så jättemycket i maj-juni, mer än på räkorna, utan det slog till bortåt juli-augusti, i slutet av sommaren. Det kommer nog komma mer under hösten också", spekulerar hon.

– Jag har dragit ned lite på öppettiderna för att orka med, så vi har inte fått in någon kvällsmatrusning som vi haft under de senaste två åren när vi hade öppet längre. Under pandemin, när vi hade öppet till sju-åtta, hann personalen knappt äta lunch innan det var dags för kvällsmaten. Så har det inte varit i år.

Efter den hektiska sommaren för två år sedan var Susanne tveksam kring kaféets framtid. Hon har tidigare berättat att hon både fick stå i kassan, steka hamburgare, göra räkmackor och springa ut med maten.

Nej, den gångna säsongen har varit alldeles lagom.

– För min del känner jag att jag har orkat med lite mer. Jag är inte klippt slut nu när hösten kommer.

undefined
Sommarkaféet på Valö håller öppet under vårkanten och sommaren. Framåt hösten och vintern brukar Susanne Jonsson, tillsammans med sin sambo, lämna mörkret i Sverige för en lång, solig semester i Spanien.

I fjol såldes 8 000 räkmackor från kaféet. I år ligger antalet i stället på omkring 7 000.

– Det har inte varit som förra året. Däremot har vi gått upp lite mer på den varma maten i stället.

När vi besökte Susanne på Valö i våras, inför säsongens premiäröppning, lyfte hon flera orosaspekter – ökade priser och brist på räkor. Men, allt har löst sig.

– Räkhinkarna gick upp omkring 25-30 procent, men jag har haft en jättegod kontakt i Linköping som försett mig med räkor hela sommaren. Det var oroligt i början av sommaren, men det löste sig. Jag stod aldrig utan.

undefined
Susanne Jonsson.

Nu har Susanne några år kvar på sitt femårskontrakt för kaféet och hon har inga planer på att avveckla dessförinnan.

– Det är nästan så det var lite vemodigt i år när jag stängde igen. Det har varit så härligt i år.

Men innan det är dags för återöppning av kaféet i vår ska Susanne se till att umgås med nära och kära samt, som vanligt under årets mörka månader, åka till Spanien med sin sambo.

– Nu ska jag umgås med släkten. Mitt lilla barnbarn har jag träffat mycket nu sedan jag stängde. Jag hinner ju inte det under sommaren. I november åker vi till Spanien och där har vi faktiskt inte satt någon hemresa än, skrattar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!