Rymdteknik i Focus

(Aachen - Tyskland) Ford Focus FCV visar vägen till ett hälsosammare klimat i världen. Bilen drivs med hjälp av vätgas samt luft och vars enda utsläpp är rent vatten. Det må låta som kvalificerat struntprat, men sanningen är en helt annan. Bilen existerar och är Fords framtid. Frågan är om den 100-åriga förbränningsmotorns dagar är räknade?

Foto:

Bilnyheter2002-05-03 20:54

Bränslecellen uppfanns för mer än 160 år sedan av Sir William Robert Glove, med det är först nu som uppfinningen skapat sig en internationell karriär. Tacka Nasa för det! Under rymdkapplöpningen på 60-talet satsade nämligen amerikanerna åtskilliga miljarder dollar på utveckling av avancerad teknik. Resultatet blev bland annat en ny typ av bränslecellsmotor som alstrade energi till den första bemannade farkosten på månen, Apollo 11.

Kostar att spara
Nu har dessutom bilindustrin lovat att det inom kort ska finnas bränslecellsdrivna fordon på marknaden. Focus FCV är Fords alternativ och tar ett jättekliv i utvecklingen. Den här bränslecellen är nämligen ett slags evigt batteri. Grunden till tekniken är att vätgas och syre slås ihop och då kan man ta tillvara på den elektricitet som bildas när elektronerna vandrar från vätet till syret. Kraftkällan levererar 117 hästar och det enda utsläppet reaktionen ger upphov till är rent vatten. Därmed är nya Focus FCV ett rullande mästerverk som kostat skjortan att utveckla. Ryktet säger att priset för experimentbilen är svindlande 55 miljoner kronor. Frågan är dock vad vi får betala för seriebilen som lanseras år 2004? Prislappen är nämligen hemlig, men tro mig. Det kommer kosta att spara på naturens resurser!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!