Han var född 1920 i Eksjö men växte upp och gick i skolan i Skövde och Kalmar. Han utbildade sig till byggnadsingenjör vid tekniska gymnasiet i Norrköping. Efter studierna flyttade han tillbaka till Kalmar och arbetade några år på länsarkitektkontoret. I Kalmar träffade han sin fru Gerry och tillsammans fick de senare tre barn.

År 1947 flyttade han till Vimmerby för att som delägare överta Sandbergs Arkitektkontor. Efter några år flyttade kontoret till nybyggda lokaler på Domaregatan. De främsta uppdragen för kontoret var byggnadsritningar och beskrivningar till industrier, bostäder, och skolor samt renovering av kulturbyggnader. Flera av byggnaderna i Vimmerby har ritats vid Sandbergs arkitektkontor, exempelvis Sparbankshuset, Hantverkshuset, Vimmerby Tidnings hus, ålderdomshemmet Eken och kedjehusen på Domaregatan vid Vattentornet. Han var politiskt intresserad och ingick under 1960- och 1970-talet i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Vimmerby. Han var även med i många föreningar.

Mycket av sin lediga tid tillbringade han på sommarstället i skärgården utanför Västervik. Under den kallare årstiden reste han gärna tillsammans med sin hustru till solen och värmen. Musik och idrott var också stora intressen i hans liv. När han var yngre spelade han själv både tennis och handboll. På senare år var hans intresse att följa musik- och sportprogram på TV.

Bengt Hultqvist sörjs närmast av barnen Bengt-Åke, Britt-Marie och Birgitta med familjer.