Tidigare har bedragare utgett sig för att ringa från banken eller bankens säkerhetsavdelning och bett kunder att logga in på sin internetbank. De nu aktuella bedrägerierna, som inträffat under den senaste veckan, är mer förslagna och bygger på nya påhittade scenarier.

Det går till som så att kunden får ett samtal från någon som säger sig vara från ett företag eller leverantör med ett paket som är på väg att levereras. Då svarar kunden: ”Nej, det stämmer inte, jag väntar inga paket”. Bedragaren säger då: ”Oj, då är det bäst att vi kopplar till din banks säkerhetsavdelning, för pengar är på väg att dras från ditt konto".

– Bedragaren är förtroendeingivande och ”hjälpsam” med att stoppa den påstådda betalningen. Kunden kan känna sig stressad i den här situationen och logga in på sin internetbank eller mobilbank med koder, säkerhetsdosa eller mobilt BankID. Men allt är bluff. När den uppenbart tekniskt kunnige bedragaren är inne länsas konton på pengar, säger Johan Widerström.

Artikelbild

| Montage

Under den senaste veckan har tre kunder drabbats av bedrägerier. Två av fallen är på cirka 100 000 kronor vardera och det tredje fallet på cirka 50 000 kronor. Bedrägerierna är polisanmälda. Dessutom har fler bedrägeriförsök gjorts, men stoppats då kunden insett att man är på väg att bli lurad.

– Allt handlar om att bedragaren vill få kunden att logga in på sin internet- eller mobilbank. Men hur trovärdiga historierna än verkar så är det bara bluff. Banken ringer aldrig upp och ställer frågor om kundens koder eller ber kunden att logga in. Aldrig någonsin, säger Johan Widerström.

Banken uppmanar nu sina kunder att alltid hantera personliga uppgifter med försiktighet. Bedragare som kommer över exempelvis koder, kontrolltal, inloggningsuppgifter, kontonummer och kritnummer kan använda dessa uppgifter för att uppträda i kundens namn och på olika sätt komma åt kundens tillgångar.

– Banken tillhandahåller säkra lösningar för alla tjänster men för att den totala säkerheten ska bli god krävs det dock att även du som kund hjälper till och skyddar dina uppgifter, säger Johan Widerström och avslutar med:

Artikelbild

| Vd Johan Widerström uppmanar sina kunder att lägga på telefonen direkt när bedragarna ringer

– Var alltid observant och kritisk när någon kontaktar dig över telefon, e-post och sms.