När fullmäktige varje år i december uppmärksammar insatser av olika slag brukar det vara lite extra högtidligt. Så också under onsdagens fullmäktige, även om ordförande Lennart Haraldsson (S) inledde med en felsägning som kom att dra många skratt.

– Nu ska vi dela ut stipendiater, sa han, men korrigerade sig snabbt när ledamöter högljutt började undra vilka stipendiater som skulle delas ut.

Stipendier, ska det vara. De delas ut i olika kategorier.

Först ut var Årets förening. Björsäters sportklubb får utmärkelsen för arbetet att etablera ett gym på orten. Ulf Jönsson och Malin Vikström från Björsäters SK berättade att de öppnade i november med 85 förköpta gymkort i förväg och nu är uppe i 98.

– Vi vill fortsätta satsa i Björsäter och bygga ett nytt aktivitetshus, så vi kommer gärna tillbaka hit.

Årets kulturstipendiat Carina Evertsson får utmärkelsen för sitt arbete inom teater, framför allt som regissör i Åtvidaberg.

– För mig har teater alltid varit magiskt. Att ha ett papper med ord och få det levande ihop med en handling, det är magiskt.

Som regissör strävar hon efter att få sina medspelare att känna sig trygga:

– De ska säga saker och göra saker som man inte är van vid. Det kan också öppna många nya dörrar.

Åtvidabergsplaketten går till Åtvidaberg drills A-team för flera nationella framgångar. Gruppen representerades av Mathilda Kammeby Asklöf, Martina Kammeby Asklöf, Emilia Landstedt, Sara Rosengren och Emilia Asklöf. Med plaketten, liksom kulturstipendiet och utmärkelsen Årets förening, följer en summa om 10 000 kronor.

– Att stå här idag ger oss ännu större motivation för nästa år. Målet är att vi ska ta oss ut på en internationell tävling. Stipendiet kommer att hjälpa oss en bit på vägen, sa Sara Rosengren.

Årets pedagog Ylva Lund är inne på sitt 31:a år som lärare i kommunen.

– Vi har fantastiska pedagoger i Åtvidaberg och det är kul att vara en i gänget. Jag har också andra jag jobbar ihop med, mina elever. De är fantastiska.

Ylva Lund skickade med ett budskap till politikerna:

– Ni jobbar med och för vår framtid. Tänk på det när ni tar era beslut.

Årets entreprenöriella samarbetsföretag blev Expander System Sweden AB, som uppmärksammas för sitt engagemang att få fler ungdomar att söka teknisk utbildning.

– Samarbetet med skolan gör vi av egenintresse. Vi står inför expansion och kommer att behöva mer arbetskraft, sa divisionschefen Thomas Persson som hade med sig kollegan Anders Carlsson till fullmäktige.