Hopptornet har vänts upp och ned: "En livsfarlig sak"

Historien verkar upprepa sig. Under förra sommaren drabbades Åsundabadet i Rimforsa av flera skadegörelser. I helgen har flotten, med tillhörande hopptorn, vänts upp och ned.

Så här såg det ut vid Åsundabadet under måndagsmorgonen. Under helgen har flotten med tillhörande hopptorn välts.

Så här såg det ut vid Åsundabadet under måndagsmorgonen. Under helgen har flotten med tillhörande hopptorn välts.

Foto: Dennis Petersson

Åsundabadet2021-06-24 12:31

– Det är tragiskt att man förstör en så fin badplats för medborgarna. Just det här är också en livsfarlig sak att göra. Det kunde ha inträffat en allvarlig olycka, konstaterar Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M) när vi når honom via telefon.

undefined
Kommunalrådet Christer Segerstéen (M) är upprörd. "Det måste gå att umgås under ordnade former", konstaterar han.

Med förra sommaren färskt i minnet, då badets toaletter vandaliserades flera gånger, är politikern upprörd över det som har inträffat. När det upp- och nedvända hopptornet upptäcktes under lördagen skickades kommunmedarbetare ut för att spärra av och säkra flotten.

– Det kostar pengar, och det kommer säkert att ta sin tid att göra i ordning hopptornet igen. Det enda vi kan göra är att uppmana föräldrar att prata med sina ungdomar om de här sakerna. Händer det igen får vi fundera över om det ska finnas ett hopptorn, säger Segerstéen.

Åsundabadet är, tillsammans med exempelvis Värgårds udde i Kisa, en av de platser i kommunen som ofta drabbas av skadegörelse.

Kan kommunen ha någon form av bevakning?

– Vi hade kvällsvandringar i samband med skolavslutningarna. Vi får kanske ta upp den diskussionen igen, svarar Kindapolitikern.

undefined
Kim Ullbrandt som driver företaget Hustomten har hand om skötseln vid badplatsen. "Det måste har krävts rejäl beslutsamhet för att välta hopptornet", menar han.

Kim Ullbrandt, från det lokala företaget Hustomten, har hand om skötseln vid badplatsen. Enligt företagaren måste det ha krävts ett flertal beslutsamma personer för att välta flotten – som var fastkedjad i flera betongfundament på botten.

–Ja, det krävs att man är ett par stycken som klättrar upp på trampolinen och får en ordentlig hävarm, annars välter det aldrig. Nu lär det bli svårt att vända tillbaka flotten. Det har blivit som en segelbåt med en stor köl som pekar nedåt, förklarar Ullbrandt och fortsätter:

– Vi har satt upp skyltar vid badplatsen och spärrat av flotten, men det hjälper inte. Jag får rapporter om barn som leker på flotten ändå.

undefined
Flotten med tillhörande hopptorn har spärrats av men enligt Kim Ullbrandt håller det inte badarna borta.

Nu ska kommunen hyra in dykare för att inspektera flotten och hopptornet. Därefter fattas beslut om vilken åtgärd som tas.

– Vi avvaktar med att gå vidare innan dykarna har bedömt om det är säkert att vända tillbaka hopptornet eller om det på något vis har skadats så att det inte längre går att använda. Det kommer att polisanmälas, inte för att vi vill lagföra någon, utan för att de som har gjort det här ska förstå vilka konsekvenser det kan få, förklarar kommunens stabschef Jimmy Bexell.

– Jag blir inte förvånad om slutnotan för sabotaget landar på 20-25 000 kronor, fortsätter han.

undefined
Kommunens stabschef Jimmy Bexell menar att det bara var tur att ingen skadade sig i samband med sabotaget. "Jag vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt. Det är något vi måste ha med oss när vi funderar över hur vi gör framöver".
Karta: Åsundabadet, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!