Semesterbilder i sociala medier lockar inbrottstjuvar

Polisen uppmanar till vaksamhet angående att berätta om semestern i sociala medier. Det underlättar nämligen för inbrottstjuvarna.

Att publicera sina fina semesterbilder i sociala medier är såklart lockande, men polisen menar att man ska avra försiktig eftersom inbrottstjuvarna också håller till där och lätt kan se vem som är hemma och vem som inte är det.

Att publicera sina fina semesterbilder i sociala medier är såklart lockande, men polisen menar att man ska avra försiktig eftersom inbrottstjuvarna också håller till där och lätt kan se vem som är hemma och vem som inte är det.

Foto: Emilio Morenatti

Nyheter2021-07-27 06:00

Polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver menar att semesterfirare helst inte ska publicera bilder eller annan information som visar att de är bortresta i sociala medier överhuvudtaget, eftersom eventuella inbrottstjuvar kan hålla utkik där.

– Man bör inte lägga upp saker på exempelvis Facebook eller Instagram som visar att man är på semester. Vissa lägger till och med ut inlägg i still med "om fyra dagar åker vi äntligen!" och det är det ju väldigt onödigt att informera eventuella inbrottstjuvar om, säger hon.

Hur ska man tänka om man både vill förebygga inbrott och visa sina fina semesterbilder?

– Överlag kan man säga att om man är rädd om sin bostad så ska man inte lägga upp när man är bortrest. Ur brottsförebyggande synpunkt bör man vara väldigt försiktig med att berätta exakt vilka dagar och tidpunkter man åker. Istället är det bättre att lägga upp semesterbilderna när man väl kommit hem om man vill visa hur man hade det.

Hur pass vanligt förekommande det är att brottslingar använder sig av sociala medier för att reka inför ett inbrott är svårt att svara på, men enligt polisen är det bäst att ta det säkra för det osäkra och minimera riskerna.

– Generellt sett blir inbrottstjuvar listigare och listigare och använder sig av alla knep de kan. Med internet är det inte svårt att få fram adresser, telefonnummer och annan information som kan göra det lättare för dem vid ett inbrott, säger Angelica Israelsson Silfver.

Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson i region öst, säger att  inbrottstjuvarna blir listigare och listigare och använder sig av alla knep de kan.
Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson i region öst, säger att inbrottstjuvarna blir listigare och listigare och använder sig av alla knep de kan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!