Ny bok ska ändra synen på lutfisk

Under torsdagen anordnas en bokpresentation av den nysläppta Boken om lutfisk som Östergötlands lutfiskakademi ligger bakom.

Omkring två års arbete ligger bakom den 120 sidor långa boken tillägnad lutfisk.

Omkring två års arbete ligger bakom den 120 sidor långa boken tillägnad lutfisk.

Foto: Max Elofsson

Nyheter2019-10-01 08:00

På vissa utvalda platser har den nya boken funnits tillgänglig till försäljning. Exempelvis på Turistbyrån i Kinda och vissa restauranger. Nu på torsdag blir det officiellt släpp för Boken om lutfisk som ges ut av Östergötlands Lutfiskakademi. 

Redaktör för boken är Gudrid Hansen och hon är väldigt nöjd.

– Det är jätteroligt att boken nu kommer ut i bokhandeln. Arbetet har tagit ganska lång tid och det är kul och se den färdiga produkten, säger hon. 

Omkring två år har det tagit att göra boken. Den innehåller alltifrån recept till historik om lutfisk. Även en del kända namn bidrar med innehåll. Artisten Plura Jonsson har skrivit ett speciellt lutfiskminne som han bär på. Även krögaren och tv-profilen Carl-Jan Granqvist har delat med sig av ett recept på mumma som inte är ovanlig att det dricks till lutfisk. 

– Det är en väldigt bred bok med varierande innehåll. En av akademins stora syften är att sprida till allmänheten vilken fantastisk råvara som lutfisken är. Jag tycker att det är ett enastående arbete som har gjorts med att skapa den här boken, säger Fred Johansson, ledamot i Östergötlands Lutfiskakademi. 

Under torsdagens bokpresentation medverkar både Gudrid Hansen och Fred Johansson när det arrangeras på Horn bibliotek. På plats kommer även Barbro Bragée och hedersledamoten Gun-Britt Monell att vara. 

– Jag tror att många är tveksamma inför lutfisk, men det vill vi ändra på i och med den här boken, säger Fred Johansson.

Boken om lutfisk ska bredda den allmänna åsikten om lutfisk. Boken innehåller recept, historia och skrönor.
Boken om lutfisk ska bredda den allmänna åsikten om lutfisk. Boken innehåller recept, historia och skrönor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!