Invigning: Äntligen under samma tak

Ökad närhet mellan Arbetsförmedlingen och Hultsfreds kommun hoppas minska arbetslösheten. Igår firades Arbetsförmedlingens flytt till nya lokaler.

Hultsfreds Sommarorkester stod för det musikaliska inslaget.

Hultsfreds Sommarorkester stod för det musikaliska inslaget.

Foto: Elin E Elmström

2018-06-28 17:00

HULTSFRED

Igår var det fanfar och bandknytning när Arbetsföreningen Hultsfred Vimmerby invigde de nya lokalerna i gamla biblioteket vid Hultsfreds gymnasium.

– Som vi har längtat. Genom det här har vi fått en lugnare arbetsmiljö men också en större närhet till Hultsfreds kommun, berättar sektionschef Maria Karlsson.

– ­För kunderna är detta en oerhörd förbättring och för för medarbetarna så är det en såpass stor förbättring ljudmässigt att det är svårt att ens jämföra. Det enda vi saknar är den fysiska närheten till Vimmerby kommun.

Från att tidigare vara trångbodda och utspridda på två lokaler huserar nu Arbetsförmedlingen över cirka 980 kvadratmeter. En trappa upp bor Hultsfreds kommuns arbete- och integrationsenhet.

– Det är mycket mycket lättare att lösa problem om man lätt kan boka ett möte, springa upp eller möta varandra över lunchen. Närheten betyder mycket, menar Maria.

Sedan tidigare finns det ett etablerat samarbete med kommunen. I ett av projekten skapar arbetsföreningen, kommunen och Sfi en gemensam handlingsplan för att få ut nyanlända i arbete.

– Vi gör en gemensam planering för individens snabbaste väg till egenförsörjning. Den största utmaningen vi nu står inför är att inte slå oss till ro med det vi åstadkommit i samverkan med Hultsfreds kommun. Vi har gjort väldigt mycket bra och då är det lätt att tänka "gud vad skönt nu är vi samlokaliserade nu kan vi vila lite".

Ytterligare en utmaning efter flytten ligger i att vara tillgänglig för Vimmerbyborna.

– Nu när vi bor nära Hultsfreds kommun är det ännu viktigare att vi kommer ihåg Vimmerby och har en närvaro där. Anledningen att vi valde att ha lokalen i Hultsfred var att vi bedömde att behovet att vara fysiskt närvarande var större. Man såg att fler personer i Hultsfreds kommun stod längre från arbetsmarknaden plus att vi hade sämre kontakt med näringslivet i här med ett mindre upparbetade kontaktnät än i Vimmerby.

Kommunalråd Lars Rosander har stora förhoppningar att samlokaliseringen kommer att leda till en minskad arbetslöshet.

– För några år sedan kunde vi inte drömma om detta, då stod vi inför en situation där vi upplevde att arbetsförmedlingen var på väg att lämna Hultsfred. Samverkan jag upplever att vi nu kommer ha hoppas jag kommer vara givande i att minska arbetslösheten och få många nyanlända och andra i arbete. I kommunen vet vi att det kommer att vara många pensionsavgångar de kommande åren och vi behöver rekryter många, här ser vi stort potential i de utrikeskommande.

"Vi ser verkligen framemot att kunna förstärka och förbättra samarbete med kommunen. Det underlättar både för arbetsgivare och arbetssökande." berättar sektionschef Kalle Östergren för Arbetsförmedlingen i Hultsfred och Vimmerby, på bild tillsammans med sektionschef Maria Karlsson.
"Vi ser verkligen framemot att kunna förstärka och förbättra samarbete med kommunen. Det underlättar både för arbetsgivare och arbetssökande." berättar sektionschef Kalle Östergren för Arbetsförmedlingen i Hultsfred och Vimmerby, på bild tillsammans med sektionschef Maria Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!