"Vi har tagit in extrapersonal"

I dagarna visas konkursade Ankarsrum Die Casting upp för spekulanter. Tills vidare gÄr fabriken för fullt.

LÀget ser hoppfullt ut för konkursade Ankarsrum Die Casting. VÀrt att notera Àr att det bara Àr gjuteribolaget som gÄtt i konkurs. De övriga bolagen i AnkarsrumsfÀren Àr inte indragna.

LÀget ser hoppfullt ut för konkursade Ankarsrum Die Casting. VÀrt att notera Àr att det bara Àr gjuteribolaget som gÄtt i konkurs. De övriga bolagen i AnkarsrumsfÀren Àr inte indragna.

Foto: Ulrik Alvarsson

Ankarsrum2019-06-07 19:30

Veckan som kommer kan bli viktig för företaget. PÄ onsdag ska konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson fÄ besked frÄn bolagets största kunder om de vill att konkursboet ska driva fabriken fram till mÄnadsskiftet oktober/november.

– Det kan alltsĂ„ bli sĂ„ att en ny Ă€gare inte tilltrĂ€der förrĂ€n dĂ„.

Det skulle dels ge konkursboet andrum, dels ge kunder sÀkerhet om leveranser. Att konkursförvaltaren föreslÄr en sÄdan hÀr lösning Àr ett tecken pÄ att verksamheten trots konkursen inte gÄr dÄligt.

– Det mĂ„ste finnas marginaler. Hade bolaget förlorat pengar hade det varit min skyldighet att avveckla verksamheten sĂ„ snabbt som möjligt, sĂ€ger Erik M Gabrielsson.

I dagarna genomförs en andra visning av fabriken. Spekulanter fÄr tillfÀlle att se produktionen, och besiktiga maskinparken. Gabrielsson sÀger att det redan finns en intressent som man för djupare diskussioner med. Att han ÀndÄ bÀddar för att sjÀlv driva fabriken i ytterligare fem mÄnader handlar om att det Àr mÄnga pusselbitar som mÄste pÄ plats innan en affÀr kan göras.

– Det rĂ€cker inte med att jag och intressenten kommer överens om ett pris. Det kan behövas uppgörelser med kunder och fastighetsĂ€garen, och kanske med facket beroende pĂ„ hur mĂ„nga som ska vara kvar.

Erik M Gabrielsson lÀgger dock till nÀr det gÀller arbetsstyrkan:

– Som det ser ut nu behövs all arbetskraft man kan fĂ„ tag pĂ„. Vi har fĂ„tt ta in extrapersonal.

SkÀlet till att fabriken gÄr för högtryck Àr tvÄ. Dels tappade produktionen lite tempo i samband med konkursen, dels har nÄgra storkunder lagt extraorder för att bygga upp lager av komponenter frÄn Ankarsrum.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!