Rutten lukt lĂ€ngs kommungrĂ€nsen – hĂ€r Ă€r orsaken

FrĂ„n flera orter i nĂ€romrĂ„det har det kommit rapporter om en obehaglig lukt. I Ankarsrum redan pĂ„ torsdagskvĂ€llen, och uppĂ„t Åtvidaberg snarare pĂ„ fredagsmorgonen. Rimligen kĂ€ndes den av Ă€ven lĂ€ngs kommungrĂ€nsen mot Vimmerby. Men var kom stanken ifrĂ„n? Vi har hittat kĂ€llan.

PÄ Facebook snackades det om dÄlig lukt pÄ torsdagskvÀllen i Ankarsrum.

PÄ Facebook snackades det om dÄlig lukt pÄ torsdagskvÀllen i Ankarsrum.

Foto: Ulrik Alvarsson

Ankarsrum2023-03-17 17:10

PĂ„ Facebook diskuteras saken i den offentliga gruppen "Vad hĂ€nder i Ankarsrum", och det spekuleras bĂ„de högt och lĂ„gt. "Rutten blomkĂ„l", var en beskrivning. 

En person kÀnde till och med lukten inomhus.

I Åtvidaberg gjorde Correns reporter en rundringning pĂ„ morgonen. Bland annat kĂ€nde man lukten i Falerum, pĂ„ grĂ€nsen mot VĂ€sterviks kommun.

– Det Ă€r som om nĂ„gon tagit bort vattenlĂ„set till en toalett. Lite lökigt, sa kommunens miljöchef Johan Älvedal och spekulerade:

– Kan det vara metangas? NĂ„got frĂ„n avloppsreningsverket i HĂ„ckla? 

Johan Gustafsson, vd pĂ„ Åtvidabergs vatten, dementerade ett möjligt haveri i reningsverket, men vĂ„gade sig pĂ„ en personlig gissning. 

– Det luktar sulfit och det verkar vara utspritt över ett större omrĂ„de. Kan vindarna ha legat pĂ„ frĂ„n nĂ„got pappersbruk i natt? 

Samma spekulation fanns i Ankarsrumsgruppen, och dĂ€r landade man i slutsatsen att lukten kom frĂ„n MönsterĂ„s. En person hade fĂ„tt rapporter om lukt lĂ€ngs vĂ€gen Ă„t det hĂ„llet.  

En titt i SMHI:s rapporter visar ocksÄ pÄ sydostliga vindar sedan torsdagen, och ett lÄgt molntÀcke. SÄledes förutsÀttningar för en luktspridning Ät vÄrt hÄll.

Vi ringer Södra, som Àger bruket i MönsterÄs, och fÄr prata med miljö- och hÄllbarhetschef Patrick HernÀng. Han blir förvÄnad, men ser inga skÀl att betvivla vittnesmÄlen. Han ser ocksÄ en möjlig orsak.

– Vi har haft en störning i fabriken, sĂ„ det finns en risk att det kan ha luktat frĂ„n oss, sĂ€ger han.

Vanligtvis renas de svavelhaltiga gaserna i ett separat system, men vid en störning blir det annorlunda, och risken finns att gaser lÀcker ut. Enligt HernÀng luktar fabriken knappt nÄgonting, vanligtvis.

– Vi Ă€r faktiskt jĂ€tteduktiga pĂ„ de svavelhaltiga gaserna, vi fĂ„r fĂ„ klagomĂ„l, sĂ€ger han, och tillĂ€gger att det var mĂ„nga Ă„r sedan de fick klagomĂ„l sĂ„ lĂ„ngt bortifrĂ„n som Åtvidaberg.

Detta oavsett om de kört med reservsystem eller vanlig drift. 

– Men förr i tiden, innan min tid, dĂ„ luktade det precis som man sa: "sulfat luktar mat".

PÄ fredagseftermiddagen var dock felet avhjÀlpt.

– Det Ă€r bara att beklaga och be om ursĂ€kt, sĂ€ger Patrick HernĂ€ng.

KĂ€ndes lukten i Vimmerby kommun? Kommentera gĂ€rna hĂ€r nedan, eller mejla tipsa@vtkp.se 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!