De fick fly hals över huvud när huset började brinna

Natten mot onsdag fick Linda Rexhagen och hennes familj fly hals över huvud från det brinnande huset i Ankarsrum. Den akuta fasen är över, men nu kommer alla frågor...

Linda Rexhagen med barnen Anton och Loke. Familjen, bestående av två vuxna, två barn och två husdjur fick brådstörtat lämna sitt hem när hyreshuset började brinna.

Linda Rexhagen med barnen Anton och Loke. Familjen, bestående av två vuxna, två barn och två husdjur fick brådstörtat lämna sitt hem när hyreshuset började brinna.

Foto: Lotta Gometz

Ankarsrum2023-05-12 17:56

"Ovissheten. Hur allt ska bli och hur allt ska lösas. Det är det jobbigaste just nu."

Det säger Linda Rexhagen om läget två dygn efter den dramatiska natten.

På fredagseftermiddagen när vi ses på en adress i Västervik, där familjen nu tillfälligt bor, har den värsta chocken lagt sig. Men i stället hopar sig frågetecknen: "Var ska vi bo?, kommer vi att kunna flytta tillbaka till huset? Och vill vi flytta tillbaka till huset om det blir möjligt?"

Linda berättar hur hon vaknade av ett oljud den där natten. Det var en granne som bankade på balkongräcket och skrek att det brann. 

Då var det rökfyllt i hela trapphuset.

– Jag väckte barnen och klädde dem i vad som fanns närmast till hands och så tog vi oss ut på balkongen allihop, två vuxna, en sjuåring, en bebis på 18 månader och en hund. Och katten släppte jag ut genom fönstret.

Anton, familjens sjuåring, sparkar boll på tomten där vi sitter och pratar. Men han lyssnar samtidigt uppmärksamt på samtalet och berättar om hur han själv reagerade när mamma Linda väckte honom och berättade att det brann.

– Jag blev jättechockad. Jag har aldrig varit med om något sådant innan, säger han.

Själv höll Linda paniken stången.

– Jag var faktiskt lugn och rationell. Det var jag ju tvungen att vara för barnens skull, säger hon.

undefined
Anton Rexhagen dribblar med fotbollen och deltar samtidigt i samtalet. "Jag blev jättechockad när mamma berättade att det brann", berättar han.

Även om frågetecknen just nu är många är Linda i alla fall på det klara med att det är i Ankarsrum familjen kommer att bo även framöver.

– Vi trivs jättebra på orten. Det är en god stämning i samhället och jag har mitt jobb där.

Efter ett inlägg på Facebook där hon beskrivit familjens situation och önskan om att hitta någonstans att bo har hon fått några intressanta tips.

– Jag ska titta på två lägenheter nästa vecka, berättar hon.

Viktigt är dock att det blir en hyfsat långsiktig lösning.

– Jag har flyttat mycket i mitt liv och orkar inte flytta runt från det ena till det andra.

Och även om tillvaron känns kaotisk och oviss just nu beskriver hon att familjen fått fint stöd av vänner och bekanta vilket förstås är avgörande när benen plötsligt slås undan för en.

– Min chef och mina kollegor var snabba med att höra av sig och folk i Ankarsrum har samlat ihop kläder och leksaker till oss som drabbats av branden, berättar hon. 

En sak som Linda kommer att försäkra sig om inför en kommande flytt är att fastigheten i fråga har de brandskydd som ett bostadshus bör och ska ha.

undefined
Familjen Rexhagen. Linda med barnen Anton och Loke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!