Ännu en flytande ö på vift – nära att krocka med båt

Den lilla ön har varit på vift i Långsjön i ett år ungefär. I lördags paddlade Sandra Andersson förbi när den flöt med "hyfsad fart" väldigt nära en förtöjd båt.

Sandra Andersson filmade när ön flöt förbi alldeles i närheten av en förtöjd båt. Den flytande ön finns i Långsjön mellan Hummelstad och Ankarsrum.

Sandra Andersson filmade när ön flöt förbi alldeles i närheten av en förtöjd båt. Den flytande ön finns i Långsjön mellan Hummelstad och Ankarsrum.

Foto: Sandra Andersson

Ankarsrum2021-08-24 12:57

– Ön har flutit omkring i Långsjön sen förra sommaren så den har varit på lite olika ställen i sjön, säger Sandra Andersson som paddlade från Hallingebergsån, genom sjön Kogaren vid Hummelstad och sedan vidare på Långsjön mot Ankarsrum i lördags. 

Sandra har sett den flytande ön förut. Hon har bland annat observerat den vid Forsebro som ligger norr om Ankarsrums säteri. Där är Långsjön väldigt smal.

– Jag paddlade förbi ön där för några veckor sen. 

undefined
Sandra Andersson har sett den flytande ön flera gånger men aldrig tidigare sett den flyta så fort. Bilden är en arkivbild.

Men i lördags gick det fortare. Då snurrade ön runt sin egen axel sakta på väg söderut i sjön. Sandra Andersson tycker att den rörde sig "hyfsat fort" när det blev mer strömt.

– Vi gick i land för att ta en liten fikapaus och det var då jag passade på att filma ön. Jag var lite fundersam om den skulle ta sig förbi en båt som låg förtöjd vid land.

Sandra berättar att båten klarade sig. 

Men hon berättar också att hon tidigare har hört grenar som knakat när ön flutit nära land.

undefined
Ankarsrumsbon Sandra Andersson filmade den flytande ön. Bilden är en genrebild.

Hur stor är ön?

– Den är lite oval och jag gissar att den är 15, 20 meter. Det växer björkar på den och så växer det pors och kaveldun. Björkarna är några meter höga.

Ön verkar röra sig ganska fritt i sjön men Sandra Andersson är lite orolig för att den ska täppa till båtpassagen mot Ankarsrum under väg 40, ett område som kallas Kasunerna.

– Det vore inte så bra om ön lade sig just där för då kan inga båtar åka förbi.

Vi har tidigare skrivit om en annan flytande ö vid Hummelstad. Den ligger fortfarande kvar.

Karta: Långsjön Stugor & Camping i Ankarsrum AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!