Absurda konsekvenser av sparandet

Sparkraven i Kinda driver på. Nu gäller det att tänka efter före, och att se till kommunen som helhet. Risken är annars att sparandet blir dyrare totalt sett.

Nedläggningen av tillagningsköket på Stångågården i Horn är en av de negativa konsekvenserna av kommunens besparingar, menar skribenterna.

Nedläggningen av tillagningsköket på Stångågården i Horn är en av de negativa konsekvenserna av kommunens besparingar, menar skribenterna.

Foto: Dennis Petersson

Debatt2019-10-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss som vänsterpolitiker är det viktigt att se utanför de kommunala stuprörens budgetposter. Vi är oroliga när välfärden urholkas. Vi måste se till konsekvenser – även ekonomiska – i kommunens totala uppdrag och i kvaliteten för medborgarna. 

Aktuellt just nu är att kommunen vill pröva konkurrensutsättning av lokalvård, gata/park och fastighet. De anställda är oroliga – hur går det med jobben? Det finns redan uppsägningar. Samhällsbyggnadsförvaltningen har fått i uppdrag att ta fram konkret upphandlingsunderlag.  Nu inventerar ansvariga tjänstemän omfattningen i de arbetsuppgifter som kan handlas upp. På detta finns beslut. Ännu är dock inga beslut tagna om sådan konkurrensutsättning verkligen ska ske. Här går det ett litet steg i taget. Nästa logiska steg är rimligen att verksamheterna handlas upp, när allt förarbete är gjort. Eller?

Bara för att man upphandlar en tjänst är man inte av med ansvaret, och kostnader som försvinner ersätts av nya. Det måste vi jämföra. En konsekvensanalys måste sträcka sig betydligt längre än att ta priset i ett eventuellt anbud och jämföra med dagens post i den kommunala budgeten. Upphandlingar är arbetskrävande:

Hur räknas tiden det tar att komma fram till en färdig upphandlad tjänst (hålla kompetensen, administrera och hantera)?

Hur mycket tjänstemannatid går det sedan åt framöver för tillsyn av den upphandlade tjänsten (kontroller och uppföljningar)?

Hur går det med kontinuiteten och kunskapen hos dem som ska göra det praktiska jobbet? 

De anställdas arbetsvillkor och kommunens klimat- och miljökrav får inte urholkas. Ett upphandlingsunderlag ska tydligt vila på den kommunala värdegrunden.

Sparandets absurda konsekvenser ser vi också till exempel för nedläggning av tillagningsköket i Horn, av slopandet av Räddningstjänstens IVPA (i väntan på ambulans) som inte täcks av regionens pengar, och i att arbetsmarknad och integration skalas ner. Anständigheten kräver att kommunens tunga förvaltning måste vara med och kapa sina kostnader.

Så här ser vi det: Arbetarna inom lokalvård, gata/park och fastighet försvinner ur kommunens lönelistor, medan tjänstemännen blir fler. Betänk också Kindas historia vad gäller upphandlingar. Den är inte särskilt betryggande med hantering som överklagas, dröjsmål och extra kostnader. Tänk efter före!