– Det är ju helt fantastiskt egentligen. Tillsammans är vi över 170 år och under arbetet med boken har vi varit sjuka mellan varven, men krafterna har hela tiden kommit åter och vi har aldrig gett upp, berättar Monell när vi träffar de båda författarna på biblioteket i Horn.

Med rötter i Horn är de båda välkända ansikten i Kindabygden. Gun-Britt Monell har genom åren släppt mängder av autentiska böcker om kommunens södra delar, om dess historia och människor, samtidigt som Sven Hjelte har en händelserik företagarkarriär bakom sig, bland annat som grundare och ägare till Vimmerbyföretaget Svensk Tryckgjutning AB. Den nyligen släppta boken avhandlar bara fragment ur företagarens liv och tar avstamp i hans barndom på landsbygden under 1930- och 1940-talet.

– För 16 år sedan kom Sven till mig en dag och sa att han ville skriva en bok om sitt liv. "Aldrig", sa jag då, men sedan dess har idén bollats fram och tillbaka mellan oss och när Sven gav mig en ny dator började jag att skriva lite smått, och på den vägen är det, berättar Monell och Hjelte, som hon känt sedan barnsben, fortsätter:

Artikelbild

| "Om jag pallar för det är min ambition att fortsätta beskrivningen", berättar den Hornbördiga företagaren Sven Hjelte.

– Om något av mina barnbarn i framtiden sitter och tänker på vad jag kan ha gjort i mitt liv ska den här boken ge svar, och de ska kunna se hur det var på 1930- och 1940-talet, under depressionstiden.

Boken, med namnet "Min barndom på landsbygden i Horn", har dock väckt intresse långt utanför Sven Hjeltes egen släkt. Av de cirka 400 exemplaren har en stor mängd redan sålts och när de båda författarna i förra veckan anordnade boksläpp, på biblioteket i Horn, var uppslutningen stor med omkring 40 gäster.

– Det är oerhört trevligt att så många tycker om boken. Den ger en bra bild av hur landsbygden var på den tiden och hur man upplevde samhället. Den handlar om de första 14 åren i mitt liv, bland annat om min skolgång och min familj, berättar Sven Hjelte.

Den nysläppta boken är på cirka 50 sidor uppdelad i en mängd kapitel med namn så som "Början av livet" "Flytten till Lindberget" och "Andra världskriget utbryter". Kapitlen "Avslutad skolgång" och "Barnaåren är över och vuxenlivet börjar" avslutar berättelsen.

Artikelbild

| Gun-Britt Monell och Sven Hjelte är kompisar sedan barndomen och har båda minnen från 1930- och 1940-talets Horn.

– Om jag pallar för det är min ambition att fortsätta beskrivningen av hela min äventyrliga livsresa med bland annat familj, arbetsliv och företag, säger Hjelte.