Den här tiden på året är det full rulle, minst sagt, i Hagelins Handelsträdgård. Sådd och plantering av egenodlade växter och tomater och annat ätbart direkt till privatkunder kräver sitt pyssel.

– Vi sår omkring 20 000 penséer, 10 000 pelargoner och mängder av olika sorters sommarblommor, säger Anette Hagelin, vd för familjeföretaget där hon jobbar med sin man Kåre, sin bror Conny – och med hjälp av mamma och pappa som startade företaget på 1960-talet med torghandel, främst inriktat på frukt och grönt.

Mycket av jobbet är tungt och kanske inte något som alla 80-åringar skulle fixa. Makarna Hagelin är skolexempel på att "arbete befrämjar hälsa".

Artikelbild

| I ett hav av penséer. Ing-Britt och Roland Hagelin har en ny vår att njuta av.

Roland Hagelin är bokstavligen talat invuxen in den gröna branschen. Pappa Frans var trädgårdsmästare och när Roland var två år flyttade familjen Hagelin från Västerviks kommun till Barva utanför Eskilstuna.

– Pappa hade fått jobb som trädgårdsmästare på Lindholmens slott. Jag var inte gammal när jag fick börja hjälpa till att rensa ogräs och när jag gick i tredje klass minns jag att jag och min två år äldre bror skolkade från skolan på lördagarna för att ”torga” i Eskilstuna. Det tyckte vi var roligt.

På 1950-talet jobbade han hos sin bror, som startat Hjorteds Handelsträdgård, och det var i Hjorted han träffade Ing-Britt. 1959 gifte de sig och flyttade till Vimmerby.

Efter ett antal år med torghandel byggdes lagerbyggnad den plats där handelsträdgården från tidigt 1970-tal successivt vuxit med försäljning och odling i flera växthus. 2005 överläts företaget fullt ut till nästa generation, som också fått gröna fingrar.

Artikelbild

| Familjeföretaget med grundarna Roland och Ing-Britt Hagelin till höger. Fr v sonen Conny, svärsonen Kåre och dottern Anette.

– Att jobba så här tillsammans med familjen har väl, som allt annat, både för- och nackdelar. Men definitivt mest fördelar. Jag vet ju inte om något annat, säger Anette Hagelin.

Roland och Ing-Britt har fortsatt jobba, jobba – och jobba. Någonstans mellan halvtid och heltid tror de att de lägger i tid.

Artikelbild

| Ing-Britt jobbar ofta i kassan. Här är det Hilda Lindblad som handlat lite vårblomster.

– Vi trivs med att ha sysselsättning men visserligen tar vi paus ibland också. Jag går på mattcurling och idag har vi varit på kurs i engelska. Dessutom tar engagemanget för hockeyns supporterförening Offside en del, säger Roland Hagelin, som inte riktigt förstått vitsen i att slå sig till ro bara för att man fyllt 65.

Tvärtom tror både han och Ing-Britt att receptet på att hålla sig frisk och igång är just – att hålla igång.

Artikelbild

| "Trenderna får Anette hålla koll på", säger Ing-Britt.

– Man får ta det i sin takt. Men jag tycker nog att Roland hade lite bråttom att lägga ifrån sig kryckorna efter sin senaste höftledsoperation. Han opererades en torsdag och var tillbaka här redan på måndagen, men han hade förstås gått med kryckor innan operationen också, säger Ing-Britt, som inte haft några problem att lära sig datakassan och annat nytt. Och blir det några problem "skriker hon på hjälp”.

Sommarsemester har de aldrig haft, men för några år sedan började Ing-Britt och Roland att unna sig en januarivecka på Kanarieöarna. Som blev två veckor, och tre.

Artikelbild

| Roland Hagelin har fått en laddning etiketter till de nya tomatplantorna han ska skola om.

– Nu åker vi en månad och det är jätteskönt. Men den här gången kom jag hem med en rejäl förkylning, så jag har fått ta det lite lugnt ett tag, säger Ing-Britt, som annars gärna hoppar in lite extra om personalen är sjuk.

Båda trivs med växlingarna i växtbranschen, det finns alltid något att se fram emot.

Artikelbild

| Tulpanpelargon.

– Nu är det så härligt med vårblommorna, man är ju lite svältfödd på det. Sedan kommer det annat. Men hemma har vi aldrig haft särskilt mycket växter. Bagarens barn, du vet, säger Ing-Britt.

Trädgårdsintresset har fått ett rejält uppsving under senare år och även om de överlåter inhämtandet av nyheter och nya trender till generationen som idag sköter företaget tycker de det är kul att många yngre är sugna på att odla.

Artikelbild

| "Lyfter man på krukorna känner man vilka som behöver vatten".

Några planer på att sluta engagera sig i sitt livsverk har de inte – än.

– Vi håller pappa från allt som kräver att han kryper omkring, men vi brukar skoja om att vi väl får gå i pension samtidigt, säger Anette Hagelin.

Artikelbild

| 20 000 penséer i växthuset.

Återstår att se om hon hänger i.