Håll Sverige Rent (HSR) arrangerar för andra året en riktig städdag för gator, parker och natur. Under lördagen väntas omkring 20 000 svenskar på mer än 100 orter runtom i landet delta, berättar Johanna Ragnartz, vd för HSR.

Det har blivit ett superstort engagemang i år. Förra året var 5 000 personer med, och vi trevade oss fram då, säger hon.

En riktig städdag efter sommaren kan verkligen behövas. Johanna Ragnartz tror att soppåsarna kommer att fyllas av bland annat engångsmuggar, godispapper, glassomslag, plastpåsar, snusdosor, cigarettpaket, snabbmatsemballage, lock och sugrör, flaskor och burkar.

Plockarna väntas ta hand om runt ett kilo skräp var i genomsnitt. Det gör 20 000 kilo skräp, som Håll Sverige Rent nu hoppas städa bort från gemensamma ytor.

Urban livsstil skräpar ned

Plockarna kommer att hitta mest engångsmaterial och fimpar i stadsmiljöerna, förklarar Johanna Ragnartz. Det är det som är vanligast, enligt de plockanalyser som HSR gör när de samlat in skräp.

Det handlar om vår urbana livsstil. Vi äter och dricker och droppar vårt skräp.

Enligt organisationen är det unga vuxna som är de riktiga storkonsumenterna av engångsmaterial. Novus undersökte i vintras, på Håll Sverige Rents uppdrag, hur ofta vi konsumerar mat och dryck i farten, förpackat i engångsförpackningar.

Det visade sig att var tredje svensk mellan 18 och 29 år handlade någon form av snabbmat, snacks eller kaffe dagligen eller flera gånger i veckan.

Vi skräpar ned medvetet eller omedvetet. Exempelvis tänker nog inte många på att de skräpar ned då de ställer ifrån sig en mugg eller sin påse på en bänk.

"Betalat för städning"

Fast många tycker sig också att ha rätt att skräpa ned, förklarar hon.

De säger "jag har betalat för städning", och menar att de kan skräpa ned för att de betalat skatt. Deltagare på festivaler tycker också ofta att städning ingår i festivalavgiften.

Engångsförpackningarna är verkligen slöseri, tycker hon. De används bara en kort liten stund, och hamnar sedan ofta i naturen eller på gatan. Men nya regler är på gång, både för engångsmaterial och plastpåsar.

Plastpåsar är inte dåliga i sig, men en plastpåse som används en kort stund och sedan hamnar i naturen är dåligt för miljön.