Annonssamarbete med Vimmerby Sparbank

Så fungerar bolån: En guide från Vimmerby Sparbank

Det här med bolån kan kännas krångligt. Men lugn, tillsammans med Vimmerby sparbank reder vi ut begreppen och vad som är viktigt att hålla koll på inför ditt bostadsköp. 

Privatrådgivarna Meddisa Begovic och Wilma Åkesson svarar på de vanligaste frågorna gällande bolån.

Privatrådgivarna Meddisa Begovic och Wilma Åkesson svarar på de vanligaste frågorna gällande bolån.

Foto: Meijer Media

Native2025-04-28 13:26
Detta är ett annonssamarbete.

Att köpa bostad är troligtvis bland det största man kan göra i livet. En process som kantas av förväntan, spänning, nervositet och kanske en gnutta osäkerhet. Med hjälp av privatrådgivarna Meddisa Begovic och Wilma Åkesson är du i trygga händer. Här går de igenom steg för steg hur ett bolån fungerar. 

Vad innebär ett lånelöfte?

– När du eller ni bestämt er för att köpa bostad är det klokt att ansöka om ett lånelöfte hos banken redan innan ni börjar kika på objekt. Lånelöftet är ett besked om hur mycket du kan låna för att köpa en bostad, vilket är bra att veta innan du lägger ett bud. Det baseras på en bedömning av hushållets totala ekonomi, där bland annat inkomst, utgifter och eventuella skulder ingår. Ett lånelöfte är giltigt i 6 månader, säger Meddisa Begovic. 

Här kan du ansöka om lånelöfte och få svar direkt på Vimmerby Sparbanks hemsida.

Vad betyder kontantinsats?

– Kontantinsats är den del av bostadens pris som du måste betala med egna pengar när du köper en bostad. Du kan låna upp till 85% av bostadens värde med ett bolån, resterande 15% av bostadens pris är kontantinsatsen, säger Wilma Åkesson. 

undefined
Hos Vimmerby Sparbank kan du enkelt sköta dina bankärenden digitalt eller boka ett personligt möte för rådgivning.

Vilka uppgifter behöver man lämna till banken när man ansöker om lånelöfte? 

– För att banken ska kunna göra en bedömning inför ett lånelöfte behöver vi få in information om dig eller er som låntagare. Bland annat vad ni har för inkomster, sysselsättning, boendesituation och övriga eventuella lån eller skulder, säger Wilma. 

Vad gör jag när jag hittat ett objekt jag vill ha? 

När du har hittat en bostad du vill köpa och har ett befintligt lånelöfte är nästa steg att ansöka om bolån.
– Det kan vara bra att veta att vi behöver godkänna objektet vid ett bolån. Därefter görs en slutgiltig kreditbedömning innan besked ges, säger Meddisa Begovic. 

Budgivningen är färdig och banken har godkänt ansökan om bolån. Vad händer nu?

– Då är det dags att skriva kontrakt. Kontraktsskrivningen sker vanligtvis hos mäklaren tillsammans med både köpare och säljare. I samband med att köpekontraktet skrivs under betalas en handpenning på 10% av köpeskillingen som är en del av kontantinsatsen, säger Wilma Åkesson och fortsätter: 

– I samband med tillträdesdagen betalas bolånet ut och resterande del av kontantinsatsen överförs. Då träffas köpare, säljare och mäklare för att slutföra affären. Nycklar lämnas över och banken överför slutlikviden till säljaren. 

Inför tillträdesdagen erbjuder Vimmerby Sparbank ett rådgivningsmöte där man tillsammans kommer överens om hur man ska lägga upp lånen samt ser över hushållets ekonomi, som försäkringar, sparande och pension.

undefined
Vimmerby Sparbank erbjuder rådgivning och tar fram lösningar som passar dig och din familj inom bland annat sparande, lån, pension, försäkringar, kort och betala.

Vad är pantbrev och lagfart? 

– Pantbrev används som säkerhet för bolån. Eftersom du inte kan lämna in fastigheten fysiskt till banken, utfärdas ett digitalt pantbrev som bevis på att banken har en säkerhet i fastigheten, berättar Meddisa och fortsätter:

– Lagfart är ett bevis på vem som äger en fastighet. När du köper en fastighet behöver du ansöka om lagfart vilket banken hjälper till med i samband med bolån.

Står du inför ett av livets stora äventyr? Vimmerby Sparbank är med dig hela vägen. Kontakta dem här för att få skräddarsydd och personlig rådgivning!

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Vimmerby-Tidning.