Så gick det för Materialmännen 2022

Räkenskaperna för 2022 är nu klara för Materialmännen AB. Företagets omsättning är knappt 207 miljoner kronor, en förbättring på 2,7 procent från föregående år. Resultatet före skatt är omkring 7,5 miljoner kronor – vilket är något lägre än 2021 då resultatet var ungefär 9,5 miljoner kronor.

Linda Carlsson är vd för Materialmännen AB, som nu har presenterat sitt bokslut för 2022.

Linda Carlsson är vd för Materialmännen AB, som nu har presenterat sitt bokslut för 2022.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2023-06-28 06:00

Materialmännens vd Linda Carlsson säger så här om det senaste bokslutet:

– Vi är hyfsat nöjda och 2022 var det fortfarande bra fart i konjunkturen, säger hon.

Men framtida siffror kommer se lite mörkare ut när 2023 ska summeras.

– Vi visste att det skulle komma en baksmälla nu med krig och inflation. Vi började rusta i slutet av förra året och nu får vi bara ta oss igenom detta. Det kommer bli ett tufft 2023 och hösten kommer bli ännu tuffare. Det är fler som slåss om färre affärer och det är ganska pressade marginaler. Man vet inte när det här kommer vända.  

Rörelseresultatet sjunker med drygt 2,8 miljoner kronor till ungefär 3,7 miljoner kronor. Totalt ger det en rörelsemarginal på 1,8 procent.

I jämförelse är rörelsemarginalen i snitt för svenska företag 8,6 procent, enligt de senaste uppgifterna från SCB. I branschen parti- och provisionshandel utom med motorfordon är motsvarande snitt 5,1 procent. Noteras ska att företaget har nio dotterbolag, och att varje företags resultat officiellt rapporteras för sig.

Fakta om Materialmännen

Materialmännen grundades 1975. Bolagets huvudbransch är partihandel med virke och andra byggmaterial, specialiserad butikshandel med möbler för hemmet och specialiserad butikshandel med virke och byggvaror. Företaget har nio dotterbolag.

Företaget har 65 anställda, enligt årsredovisningen, vilket är tre färre än föregående redovisningsår.

Ägaren, Bengt-Håkan Carlsson (77), tog inte ut någon utdelning under förra året.

Vd är Linda Carlsson (46), medan Robert Lars-Magnus Alexandersson (50) är styrelseordförande.

Så ser branschtoppen ut

Sett till omsättning är Materialmännen det åttonde största företaget inom sin specifika bransch i Kalmar Län, som är partihandel med virke och andra byggmaterial.

Företaget är också det 163:e största i landet. Det finns 57 företag i samma bransch i Kalmar Län.

Översikten här under visar topplistan i den aktuella branschen, sorterat efter omsättning. Upplysningarna är hämtade från senaste registrerade årsredovisningen, och kommer fortlöpande att ändra sig när nya årsredovisningar kommer in.

Lönsamhetskurvan: Illustrationen visar rörelsemarginal för Materialmännen de senaste fem åren. Procenttalen i rutan till vänster är senaste årets marginal. Bakgrunden är en satellitbild över företagets adress.
Lönsamhetskurvan: Illustrationen visar rörelsemarginal för Materialmännen de senaste fem åren. Procenttalen i rutan till vänster är senaste årets marginal. Bakgrunden är en satellitbild över företagets adress.
Karta: .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!