”Facket på sommarjobbet” är en informationskampanj som årligen genomförs över hela landet. Bakom kampanjen står LO-facken, och på onsdagen var det dags för Vimmerby kommun att få besök av fyra representanter.

– Vi är ute för att träffa sommarjobbare, se så de har det bra, önska trevlig sommar men också informera dem om de rättigheter man har som sommarjobbare, berättar Isabell Lindalen som är ansvarig för kampanjen i Kalmar län.

Hur bra koll har ungdomarna?

– Generellt sett inte jättebra. Kanske är man på sitt första jobb någonsin och under en kort period, då kan det vara svårt att ha stenkoll på vilka rättigheter man har.

– Dessutom är konkurrensen om sommarjobb ganska hård. Då blir det naturligt att man är tacksam över att få ett jobb, och att då ställa en massa kritiska frågor till arbetsgivaren är kanske inte det första man gör, säger Isabell Lindalen.

När LO-representanterna besöker företagen hanterar man inga konflikter, utan det handlar om ren information.

– De flesta arbetsgivare uppskattar också att vi kommer. Det blir ett schysst snack på jobbet.

Vad är det vanligaste arbetsgivarna missar?

– Att upprätta ett anställningsavtal, som är så viktigt för båda parter. Sommarjobbarna vet inte alltid att man ska ha det, och om inte arbetsgivarna tar det ansvaret så blir det inte gjort.

Har ni några ungdomar som jobbar åt er i sommar?

– Nej, vi stänger kontoret under semestern. Men om vi hade haft sommarjobbare, så hade vi tagit hand om dem så väl, säger Isabell och skrattar.