– Vi firar sommarrekord, det är för juni, juli och augusti. Fram tills igår så har vi räknat 470 000 besökare, så mycket gäster har vi aldrig haft under en sommar tidigare, säger vd Joacim Johansson.

Det är en ökning med 15 procent mot förra årets sommar. Mot helårsbudgeten så är det en ökning med 10 procent:

– Allt pekar mot att vi kommer att ha över en halv miljon besökare.

Han tror att det är flera faktorer som spelar in i besöksrekordet:

– Jag vill verkligen lyfta fram alla medarbetares insats. Det skulle inte bli så här bra utan alla medarbetare, det är det allra mest avgörande.

Vädret är en annan orsak:

– Det har varit mer som en vanlig svensk sommar, det har påverkat oss väldigt mycket, säger Joacim Johansson.

Han ser även att den svaga kronan har bidragit till en ökning av utländska gäster. Klimatdebatten ser ut att ha bidragit också.

– Det är lite politiskt korrekt att semestra hemma i Sverige. Man väljer att inte ta långa resor som påverkar miljön utan stannar hemma och semestrar istället.

Satsar ni på ännu fler besökare nästa år?

– Det är klart att vi satsar större. Vi har stora förhoppningar på nästa sommar då vi satsar på nya Villa Villekulla. Men man ska ha respekt för yttre faktorer som vi inte kan påverka. Vi har inte som mål att få färre besökare utan vi vill ju ha fler eller lika många.

Rekordsommaren firas under söndagskvällen tillsammans med drygt 370 personer vilket är de flesta av medarbetarna i parken.