Här är utbildningen där sommarjobben finns

Amanda Anemyr, elev på Restaurangskolan i Vimmerby, har sommarjobbet klappat och klart. Och hon är inte ensam. Branschen skriker efter folk. ”Jag ångrar inte att jag valde den här utbildningen, jag behöver nog aldrig vara rädd för att bli utan jobb”.

Amanda Anemyr, t v och de andra eleverna på Restaurangskolan kan välja bland sommarjobben.

Amanda Anemyr, t v och de andra eleverna på Restaurangskolan kan välja bland sommarjobben.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-02-18 06:00

Restaurangnäringen växer så det knakar och det råder stor personalbrist, inte minst till sommaren. En av de stora arbetsgivarna under säsong är Astrid Lindgrens Värld. Här krävs nära 150 anställda för att få mat- och dryckesavdelningen att fungera sommartid.

– Vi behöver en bra restaurangskola, både på gymnasienivå och som vuxenutbildning. Idag klarar vi oss inte med de som som söker våra jobb lokalt och måste rekrytera från storstadsregionerna och framförallt från fjällanläggningarna. Det skapar andra utmaningar eftersom vi då behöver lösa boendefrågan, säger Sara Hedblom, chef för mat och dryck.

Under flera år har flera lokala restauranger aktivt uppvaktat eleverna på restaurang- och hotellprogrammet i Vimmerby i jakten på sommarjobbare.

– Vill man ha sommarjobb i branschen så finns det jobb. Det märks att det här är ett bristyrke. Vi skulle kunna ha en klass till för att fylla behoven, säger läraren Peder Rannemalm.

Men de senaste åren har allt färre sökt utbildningen. Nu går elva elever i trean, varav tre från annan kommun, nio i tvåan, varav två från annan kommun och sex elever i ettan, varav två från annan kommun.

– För några år sedan gick det ut 17 elever. Det är självklart att vi helst skulle vilja ha elever på alla 16 platser vi har, säger läraren Steffan Witterdal.

Peder Rannemalm har sett intresset för utbildningen gå upp och ner genom åren.

– Just nu är det en svacka för alla hantverksyrken, det är inte bara inom restaurangnäringen det är brist på utbildat folk. Jag hoppas och tror att vi kommer att få ett uppsving igen i och med att programmet blir högskoleförberedande, tidigare har man varit tvungen att göra tillval.

Två som redan har en fot i den lokala restaurangbranschen är Sahki Akbari och Shouib Ghorishi, som går språkintroduktion på gymnasiet och har yrkesämnen på Restaurangskolan två dagar i veckan. Båda jobbar extra på lov och helger och båda har fått sommarjobb – Shouib ska jobba på Astrid Lindgrens Näs i sommar och Sahki på Vimmerby Stadshotell.

– Det känns jättebra. Jag vill jobba inom restaurang och siktar på att bli kock i framtiden, så jag är väldigt glad över den här möjligheten, säger Sahki.

Linus Andersson, en av två kökschefer i Astrid Lindgrens Värld, började själv som sommarjobbare i ALV när han gick i tvåan på Restaurangskolan.

– Jag tror det finns förutfattade meningar om att det är mycket jobb för dåligt betalt. Det stämmer inte, utvecklingen har gått framåt i och med att det är konkurrens om arbetskraften och obekväm arbetstid förekommer ju inte bara i vår bransch.

Av de 150 som jobbar med mat, dryck och servering i ALV är 50 rena kökstjänster. I dagsläget är ett 30-tal tillsatta av tidigare medarbetare. Rekryteringen pågår för fullt.

– Ett ganska bra utgångsläge, men vi vet att det knepigaste är att hitta kockar, och de är ju oerhört viktiga i lagarbetet. Det kommer att vara 7-10 tjänster som det blir tufft att fylla, men det brukar alltid lösa sig i slutändan när vi vänt på varenda sten, säger Linus Andersson.

Amanda Anemyr tillhör de som kan välja och hon kommer att tillbringa sommaren på Öland, där hon fått restaurangjobb.

– Vi har husvagn där, så det passar bra. Så har jag praktik hela maj i Ayia Napa. Jag är jättenöjd med mina år på Restaurangskolan och tror aldrig jag behöver bli utan jobb.

Anna Hagberg från Dalarna går i ettan på Restaurangskolan i Vimmerby. Läraren Steffan Witterdal får provsmaka en bit friterad kyckling.
Anna Hagberg från Dalarna går i ettan på Restaurangskolan i Vimmerby. Läraren Steffan Witterdal får provsmaka en bit friterad kyckling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!