– Så många har vi aldrig haft, säger Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens värld och Astrid Lindgrens Näs. – Även onsdagen började mycket bra, över 200 före lunch, och av tradition kommer de flesta på eftermiddagen så det kan bli liknande siffror.

Besökarna på Näs skiljer sig från de på ALV på flera sätt. De är ofta äldre, det är fler vuxna par utan barn, och de är av den lite mer klassiskt kulturintresserade typen. Det är också flera internationella besökare, periodvis upp emot en 40 procent, bedömer Joacim Johansson.

Det är många tyskar?
Artikelbild

| I trädgårdarna möts vi av konst av olika slag.

– Ja, Astrid är stor som person där. Tyskland är besökslandet nummer ett, följt av Danmark och på tredje plats Holland.

Varför går det så bra för Näs i år?

– Det brukar vara flera faktorer. Vädret – det är inte lika varmt i sommar. Kronan är billig, det är prisvärt att semestra i Sverige. Och så handlar det lite om det politiskt korrekta, det är rätt att semestra hemma ur ett klimatperspektiv. Dessutom har vi ambassadörerna, som varit här och berättar om oss så att fler känner till oss och hittar hit.

Och det besökarna får uppleva när de kommer till Näs är först paviljongen där den permanenta utställningen "Hela världens Astrid Lindgren" finns. Går man sedan ut genom glasdörrarna så kommer man ut i trädgårdarna. I prästgården har Näs en utställning som heter "En lycklig ö" som handlar om Marit Törnqvist, illustratören och författaren som arbetade mycket med Astrid Lindgren och detta är Näs sommarutställning. I området finns också gårdens gamla snickarbod, en liten butik som heter "Boa" och som drivs av brorsdöttrarna och deras män. I sagoladan kan man se en liten modell över hur området såg ut tidigare och vad byggnaderna användes till och en liten film med Astrids brorsdöttrar och dotter. I magasinet finns på övervåningen en utställning som heter "Ene unnlie unge" och handlar om hennes syskon som alla jobbade med att skriva. I kärnan av området finns Astrids barndomshem där hon föddes. Det finns trädgårdar i tre olika kapitel som är olika teman kopplade till Astrids liv och författarskap. I dessa finns också olika konstinstallationer och nytt för i år är "Skuggspel och viskningar" med Karin Wibergs skulpturer och Ida Magntorns fotografier.

Artikelbild

| I Astrids barndomshem kan man gå guidade turer. Det är inrett så som Astrid mindes det.

Huvudbesöksmålet är alltså tre utställningar och trädgårdarna och inte minst Astrids barndomshem.

Näs har tidigare ägts av Vimmerby kommun men köptes upp 2017 och blev en del av Astrid Lindgrens värld AB.