Ett annat tankesätt är möjligt

Bygget av en södra infart är för dyrt för att tigas igenom valrörelsen, skriver Jakob Styrenius.

Bygget av en södra infart är för dyrt för att tigas igenom valrörelsen, skriver Jakob Styrenius.

Foto: Ulrik Alvarsson

Politik2018-06-30 07:00
Detta är en ledare.

Kommunalråd Tomas Kronståhl (S) har tidigare sagt att han är beredd att låta kommunen stå för hela kostnaden av en södra infart. Nu synes även Miljöpartiet och Centerpartiet ansluta sig till den linjen i och med majoritetens budget. Där går de från ord till handling och planerar för stora kostnader de närmaste åren. Utöver detta pytsar budgeten lite pengar över olika anläggningar samt de storskaliga planerna kring Bökensved.

Ett annat tankesätt är dock möjligt.

I Kalmar kommun påtalar det moderata oppositionsrådet Christina Fosnes vikten av att komma ihåg ”vad en kommun ska syssla med, nämligen det grundläggande, vård och omsorg. Ofta är fokus mer på spektakel och event, och man ska fundera på hur mycket kommunen ska vara inblandad” (Östra Småland 18/6).

Kristdemokraterna i Linköping har också tröttnat på den rådande andan av slöseri. De går till val med en budget de kallar ”Linköpings osexigaste budget.” De vill prioritera välfärdens kärna och sätta stopp för slöseri utanför kommunens kärnverksamhet. Bland annat föreslår de ett stopp för lånefinansierade kommunala skrytbyggen. Samt att ta bort kommunstyrelsens generella budgetmedel som gjort att politiker kunnat hitta på allehanda projekt ”för att sätta kommunen på kartan”.

Det är möjligen osexigt. Men för många väljare är en sådan budget avsevärt mer attraktiv än de som brukar antas.

Det är fortfarande högst oklart varför det behövs en till infart till Västervik. Olika partier framför olika argument av varierande kvalitet. Men många halvdana skäl blir inte tillsammans ett bra. Speciellt inte när kostnaden kan landa uppåt en halv miljard kronor. Som påtalats tidigare på ledarsidan finns det inte längre något som talar för att investeringen skulle vara samhällsekonomiskt lönsam. Detta utifrån kommunens egna rapporter. Ändå fortskrider planerna.

Även om det inte är klarlagt hur det ska finansieras så ger budgeten ett tydligt besked från majoriteten. Södra infarten ska byggas. Om så är nödvändigt med kommunala medel.

I budgeten blir också tydligt hur övrig verksamhet kommer att få stå tillbaka vid en investering av den här storleken. Alternativt att investeringskostnaderna kraftigt tillåts öka. Majoriteten planerar nu för utgifter för en södra infart som är minst lika stora som alla andra kommunala investeringar tillsammans. Och då är endast en tredjedel av den beräknade kostnaden för infarten inplanerad.

Allt fler partier har uttalat sitt motstånd till att finansiera projektet med kommunala medel. Vänsterpartiet har varit motståndare en längre tid. Även Westervikspartiet finns bland motståndarna. Under våren har Socialisterna och Kristdemokraterna intagit samma ställning.

Övriga partier behöver sätta en tydlig gräns innan valet för vad den får kosta med kommunmedborgarnas pengar. Frågan är för stor, och projektet allt för dyrt, för att tigas igenom valrörelsen. Västervik skulle må bra av fler tydliga och osexiga partier.