Pelarne skola så mycket mer än bara ett livsviktigt nav

Befolkningsunderlaget sviktar i massor av regioner runt om i Sverige, i många mindre kommuner. Som alla vet är det istället storstadsregionerna som lockar särskilt unga människor.

Ledaren2017-06-01 12:00
Detta är en ledare.

Detta får till följd att invånarantalet sjunker ihop som en sufflé som fått stå för länge innan servering.

Men håll ut, sedan en tid har en sorts självreglering inletts. Och den blir allt mer konkret för varje dag som går.

I takt med att storstäderna fortsätter öka i dramatisk takt blir efterfrågan på bostadstomter, för flerbostadshus, parhus och villor, i det närmaste desperat.

De bästa planområdena för bostäder försvinner..., förlåt, har försvunnit, sedan länge. De centralare delarna av storstäderna har byggts allt tätare och priserna skjuter orimligt högt i höjden.

Begriper inget

I en sådan utveckling förstärks givetvis konkurrenskraften i mindre orter runt omkring. Människor är beredda att pendla allt längre, för att hitta ett attraktivt boende, för att hitta livskvalitet. Och för att få en familjeekonomi som främjar nattsömnen.

Detta förhållande verkar dock inte ha gått in så tydligt hos särskilt många lokalpolitiker. De fattar inget, och sufflén pyser sakta ihop.

Ta Pelarne i Vimmerby kommun som ett illavarslande exempel. Det råder politisk enighet tvärs över alla tänkbara och otänkbara blockgränser, att bygden formligen flödar över av livskvalitet. Av just de element och argument som storstadsråttorna saknar, nämligen natur, gemenskap, lugn, familj, utsikt, gräsmatta, grusväg, utegrill, vänner, idrott, kyrka och ja, jag kan sitta här över hela pingsthelgen och stapla plustecken.

Och allt detta för bråkdelen av priset i Linköpingsregionen, i Jönköping eller Växjö/Kalmar. Den nya tekniken gör det allt mer enkelt att fixa såväl en liten industriproduktion på distans, som drift av ett välskött tjänsteföretag, eller arbete från hemmet.

Lika tusan begriper inte majoriteten av politikerna i Vimmerby att detta är framtiden. Redan idag.

Med stor glädje

När det nu finns ett sådant engagemang är jag förvånad?, nej inte det minsta så är det skamligt att politikerna käbblar om än det ena, än det andra i en aldrig sinande ström av futtigheter, personangrepp, prestige och bakhåll.

Exakt samtidigt som det mest självklara av allt nämligen livet tillåts falla ihop som..., som en sufflé.

Det bästa vore naturligtvis om kommunen tog fullt ansvar för såväl Pelarne, som dess skola. Vad skulle det kosta ja, ungefär lika mycket som några rejäla dumperslass med grus från Krönsmon.

Men om nu detta inte är tänkbart hos ståndaktiga politiker som kommunalråd A, Helen Nilsson (S), och kommunalråd B, Tomas Peterson (M), så borde de med stor glädje och entusiasm välkomna förslaget från Träffpunkt Pelarne, istället för att behandla dem som bråkstakar.

Jag tycker givetvis det är bra att såväl centern i Vimmerby, som kristdemokraterna och vänstern pläderar för fortsatt dialog. Men helt ärligt, är vi inte klara med dialogen är det inte dags för lite verkstad nu.

Vårda de tillgångar som finns i Vimmerby kommun. Se till att lobbyarbeta med lockelser, rackartyg, hot, argument och tjyvknep - för bättre och snabbare infrastruktur till, och framför allt ifrån, storstadsregionerna åt olika håll.

Tjänstemannamakt

Jag har en bestämd känsla av att höga tjänstemän har fått ett alldeles för stort inflytande. Detta är ett ställningstagande som ska tas av förtroendevalda, inte av bland annat Pelarnebor mycket väl betalda tjänstemän.

Om Pelarne skola säljs, stympas samtidigt orten. Skolan är inte bara ett nav med plats för bröllop, begravningar, föreningsfester, privata fester - den är så himla mycket mer.

Det är dags att försöka begripa. Föräldrar och exakt alla boende i Pelarne har tröttnat på att höga tjänstemän och politiker använder barnen som dominobrickor.

Ta fram nya planer för bostadsetableringar, låt alla delar av kommunen leva och frodas. Välkomna exakt alla lokala initiativ.

Det är så vi kan locka invånare när samhällsutvecklingen själv sköter marknadsföringen av Vimmerby.

Skjuss in i ugnen med sufflén, och se för Guds skull till att servera de fantastiska Pelarneborna snabbt, innan den sjunkit ihop något alldeles.

Läs mer om