Fråga gärna damen i macken i Tenhult, men gör det snabbt

Jag har alltid upplevt Tenhult som ett ganska trevligt samhälle. Inte bara för att det ligger skapligt tjusigt på höjderna ner mot Jönköping- och Huskvarnadalen, mot glittrande Vättern, mot poetiska Gränna, mot Smedbyn, Husqvarna, forsarna och den svenska industrihistorians vagga.

Ledaren2017-12-27 10:45
Detta är en ledare.

Nej, även för att det även finns en otroligt trevlig och välsorterad bensinmack mitt i samhället, liksom pizzerian som vi i skidgänget i Kinda Alpina hade för vana att stanna vid, varje fredag när vi drog på tävlingar, och varje söndag när vi åkte hemåt.

För att där finns en otroligt härlig restaurang alldeles vid vägen. Och en färgsprakande blomsteraffär. Och järnaffären, med ett sortiment inte bara i millimeter utan även tum.

Liksom en handfull andra finfina lokala affärer och butiker.

Ett litet samhälle med ett blomstrande handels- och butiksliv, alltså. Ett samhälle som flödar av rörelse och liv.

Ett livaktigt väntrum

Tyvärr skulle jag ha skrivit i imperfekt istället för presens. För så är det inte längre. Vårdcentralen har tagit över allra bästa skyltfönstret utmed genomfarten, bensinmacken är bara dagar ifrån att bli obemannad automatpump, innehavaren som bor en trappa upp är förtvivlad, butikerna har slagit igen och nu är det mest livaktiga i Tenhult ett par loppisar och... ja, väntrummet i vårdcentralen.

Och jodå, även pizzerian finns kvar. Men i övrigt är det heldött. Kottar då? Nejdå, det finns knappt en kotte kvar ute på gatorna i Tenhult.

Mycket mysigare

Vad kan vi lära av utvecklingen?

Jo, att det är trevligt med förbifarter. För dem som åker förbi. Inte för dem som lever och verkar i samhällena som passeras.

Några andra slutsatser?

Jo, att det är mysigare att handla i Tenhult eller Eksjö, än på A6. Mysigare i Kisa eller Västervik, än på Tornby, mysigare i Mörlunda, Hultsfred och Vimmerby än på Hansa City.

Det är viktigt att värna den lokala handeln. Glöm aldrig, aldrig bort hur viktiga de lokala butikerna är. För orternas självkänsla, för alla familjer som bor där, för skolorna, föreningslivet, idrottsföreningarna, deltidsbrandkåren, jaktlagen och serviceföretagen av olika slag, för tillgången till personal och kompetens, för näringslivet, kyrkokören, för miljön och för precis hela landets överlevnad.

Det allra mesta

Tänk gärna närodlad mat, helt okej. Gynna gärna de lokala producenterna. Men glöm inte heller den lokala handeln. Så här i tider när vi spenderar julklappsmiljarder, glöm inte de lokala butikerna.

Allt går inte att köpa lokalt, men det allra mesta faktiskt.

Butikerna och handeln är stommen i småsamhällenas överlevnad. Om ni tvivlar, fråga i damen i macken i Tenhult – men gör det snabbt, för snart låser hon sin plingelingdörr för gott.

En sak till, höll nästan på att glömma – ha nu en riktigt fröjdefull och God jul. Och om vi inte hörs eller ses innan, Gott nytt.

Läs mer om