Allt finns i storstäderna, allt utom natur och livskvalité

Det vet vi alla, vi som var med redan på den tiden somrarna var somrar och vintrarna vintrar, att om man spelar Monopol så vinner man om man lyckas lägga beslag på Norrmalmstorg.

Ledaren2017-05-31 14:22
Detta är en ledare.

Samma sak om man spelar det rafflande sällskapsspelet Jägersro, då vinner man om man kommer över den femåriga hästen Rigel. Och spelar man poängpoker, om typ tio öre poängen, så vinner den som lyckas få essen i sin hand.

Den vindsnabbe hästen Rigel, för mindre kommuner, är att lyckas få till bra kommunikationer till närmaste storstadsregion. Och att man samtidigt har tillgång till bra verkligt attraktiv mark för bostadsbyggande.

Inte före, inte efter, utan samtidigt.

Jag tror det håller på att gå upp för allt fler lokalpolitiker att de kommuner som fixar detta, vinner i längden.

Flödande livskvalitet

Alltså, storstadsregioner som Linköping och Norrköping, eller Kalmar och Växjö och Jönköping, har så många tillgångar och fördelar att jag skulle behöva mycket tid och mycket plats, för att räkna upp dem alla.

Men de har förbaske mig inte en enda bra tomtmarker kvar. Visst byggs det så det står härliga till, men antingen är det flerbostadshus, i så kallad centrumförtätning, eller också nya konstgjorda villaområden, in the middle of nowhere.

Jodå, det kan bli fint även i de bostadsgettona, och priserna ligger ju på sky-nivåer, men det är väldigt långt från optimalt. Och det tar åtminstone 20, eller kanske 30 år.

De flesta småkommuner däremot, har gott om plats. Underbara möjligheter till kreativa fasadlösningar, på platser där det formligen flödar livskvalitet ut bergsskrevor, vattenstänk, vidsträckta utsikter, ljusa lövskogar och böljande ängar.

Inse att det är kvalitetsbegrepp som endast finns i småkommuner. Tillgångar som har värdestegringar mer markanta än något annat.

Allt bredare nät

I tider när bostadspriserna i storstäder ligger på orimliga nivåer, finns det fog för oron om en ny bostadsbubbla. Booom.

Risken är mindre i småkommuner. Men det gäller att de mindre kommunerna inser vad de verkligen har inom sina gränser. Det gäller att de vårdar sina tillgångarna. Det gäller att de låter hela kommunerna leva.

De måste se till att det inte blir minicentraliseringar, med överhettade kommuncentrum och öde ytterområden. Se till att de kommunala kommunikationerna fungerar, basservice, skolor och livsmedelsaffärer, korvkiosker, mackar och bensinstationer.

Och näringslivet. Men dagens automatisering, robotisering och allt bredare digitala nätverk, kan små och halvstora industrier med fördel drivas i mindre kommuner.

Skogsinnehav

Kommunpolitiker i alla nyanser måste flytta fram positionerna betydligt, när det gäller att kämpa för förbättrad infrastruktur och kortare pendlingstider till storstadsregionerna, - med tåg, flyg, cykel, buss, bil, båt, moped, ja allt som rör sig - samt planlägga nya villaområden, uppdaterade centrumnära lägenheter för våra äldre vänner, industrimarker och upprätthållande av kommunerna basskyldigheter.

Och för sjutton, de kommuner som har lyckan att fortfarande inte ha sålt ut sina skogsinnehav till underpriser, tacka er lyckliga stjärna.

Skogsmark är den bästa hårdvalutan i framtiden, när det gäller att byta sig till bra markområde, lämpliga till bostäder och näringsliv.

Rena rama, superhästen Rigel.

Läs mer om